Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

O mulţime de femei sunt de acord că menopauza îți schimbă viaţa, în unele moduri destul de nedorite. Însă dacă eşti pregătită, vei trece cu bine peste această etapă a vieţii. Majoritatea neplăcerilor sunt provocate de schimbările hormonale, însă acestea nu acţionează la fel la toate femeile. În același mod în care femeile gravide experimentează simptome diferite în timpul sarcinii, şi femeile la menopauză se comportă foarte diferit, aşa că nu trebuie să te îngrijorezi inutil, doar pentru că ai auzit poveşti înspăimântătoare de la alte femei. Se poate ca tu să te simţi excelent o dată ce intri la menopauză, să fii mai fericită şi mai activă ca niciodată.

Când are loc menopauza? 

Nu există o vârstă fixă la care se instalează menopauza. Simptomele pot apărea la femeile cu vârste cuprinse între 45 și 55 ani. În plus, multe femei experimentează simptomele menopauzei cu mult timp înainte ca aceasta să se instaleze, în perioada de premenopauză, care poate ţine chiar şi un an. Dacă ai bufeuri, stare crescută de irascibilitate, scădere bruscă a libidoului pe termen lung, s-ar putea să fii în acea perioadă, când nivelul hormonilor e foarte instabil.

Care sunt simptomele menopauzei? 

După cum am spus, simptomele sunt numeroase şi nu toate femeile le resimt la fel. Însă cele mai des întâlnite sunt: bufeuri, anxietate, pofte ciudate, irascibilitate crescută, probleme de concentrare, modificări bruşte ale dispoziţiei, depresie, căderea părului şi creşterea în greutate. Totodată, înainte de instalarea menopauzei, ciclul menstrual devine neregulat și poate scădea în intensitate.

De ce te îngraşi în timpul menopauzei? 

Din păcate, pe parcursul unei vieţi femeile se confruntă cu multe situaţii care favorizează luarea în greutate, iar menopauza este una din ele. Fiindcă o dată cu menopauza nivelul hormonilor din organism fluctuează puternic, se poate crea un dezechilibru hormonal. Corpul tău va încerca să se protejeze, iar cea mai simplă metodă pentru el e de stocare a grăsimilor, mai ales în jurul taliei, șoldurilor şi coapselor. Însă cu un stil de viaţă sănătos şi puţină atenţie la numărul de calorii consumate, poţi evita această problemă, pentru ca apoi să nu fie nevoie să recurgi la diete de slăbit.

E viaţa sexuală afectată de menopauză? 

Unul din simptomele menopauzei este scăderea libidoului. Dar asta se întâmplă din cauza psihicului, care e dat peste cap de schimbările hormonale. Depresia, cu care femeile se pot confrunta în această perioadă, poate fi un alt motiv care să inhibe viaţa sexuală. Din punct de vedere medical, vaginul este într-o perioadă de tranziţie, îi poate scadea elasticitatea şi produce mai puţine fluide, motiv pentru care sexul poate deveni inconfortabil. Însă asta se poate rezolva cu un lubrifiant bun.

Cum poţi trece peste problemele cauzate de menopauză? 

Te sfătuim să nu te lași afectată de aceste schimbări. Multe simptome o să te urmărească chiar şi câteva luni. Cel mai bine ar fi să începi un nou stil de viaţă şi mai ales de alimentaţie. Să faci mai mult sport şi să nu te lași pradă comodităţii pe măsură ce înaintezi în vârstă. Poţi începe şi un tratament cu suplimente nutritive farmaceutice şi fitoterapeutice. Ceaiurile calmante te pot ajuta pe termen scurt. Dacă nimic din ceea ce ai încercat nu funcţionează, poţi vorbi cu un ginecolog în vederea unui tratament hormonal. Fă tot posibilul să te simţi din nou  bine!

Picture of Natasa

Natasa

Nataşa se consideră o femeie puternică, cunoscătoare bună a relaţiilor dintre sexe. Articolele scrise de ea sunt adresate femeilor, în special sfaturi despre relaţii, dragoste şi sex.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *