Cât de bine suportă bărbaţii frigul

De multe ori bărbaţii pretind că tolerează mai bine frigul decât femeile. Dar de unde vine această diferenţa fiziologică? Există studii care să demonstreze veridicitatea acestui lucru? Desigur, există.

În lupta eternă pentru supremaţia termostată, bărbaţii spun adesea că preferă temperaturi mai scăzute. Majoritatea oamenilor chiar pot spune la ce temperatură se simt cel mai bine, iar bărbaţii observă adesea că picioarele partenerei sunt tot timpul reci sau că ea stă înfofolită noaptea în paturi groase în timp ce pentru el temperatura ambientală este confortabilă.

În 2005, în Europa, s-a adoptat în mod oficial Normă Europeană 13573, un criteriu de testare universal pentru ratingul adecvat acordat sacilor de dormit în funcţie de mai multe nivele de temperatură. S-au făcut evaluări şi testări repetate şi s-a ajuns la concluzia că femeile preferă să doarmă la o temperatură mai înaltă, în timp ce bărbaţii preferă o temperatura mai scăzută. Acesta este şi motivul pentru care etichetele sacilor de dormit au două ratinguri de temperaturi limită: unul standard pentru femei şi unul pentru bărbaţi.

Dar de ce oare femeilor le este mai frig decât bărbaţilor?

Conform studiilor realizate “un bărbat standard” ar fi unul de 25 de ani, mai înalt şi mai gras decât o “femeie standard” de aceeaşi vârstă. Chiar şi animalele mari tind să capteze şi să piardă căldură mai încet decât animalele mici, în virtutea raporturilor mai mici de volum supra suprafaţă. Prin urmare, nu este suprinzător de ce diferenţele de înălţime şi greutate reprezintă o cauza importantă pentru care bărbaţii suportă mai uşor frigul, în comparaţie cu femeile.

Cu toate aceste, femeile şi bărbaţi diferă mai mult decât luând în considerare înălţimea şi greutatea. Sunt mai multe substanţe şi componente diferite în fiecare organism, lucru care face că lucrurile să fie mai complicate.

După o serie de experimente din secolul 19 realizate de medicul german Carl Reinhold au fost colectate şi analizate peste un milion de temperaturi la axilă de la aproape 25 000 de pacienţi. Rezultatul a fost că femeile aveau o temperatură a corpului uşor mai ridicată decât a bărbaţilor. Ulterior şi alte studii au arătat cam aceleaşi lucruri.

În 1998, cercetătorii de la Universitatea din Utah au observat că femeile au tendinţa de a avea temperaturi de bază mai mari decât bărbaţii (97.8 F faţă de 97.4 F). Cu toate acestea, mâinile lor erau în mod constant reci. Mult mai reci. Bărbaţii aveau o temperatură medie la mâna de 90 grade F în timp ce femeile aveau în medie 82.2 grade F.

Alte studii au arătat ulterior că rolul compoziţiei corporate asupra răspunsului fiziologic la frig poate fi un alt factor care merită avut în vedere.

Cert este că bărbaţii suferă mai bine la frig şi la temperaturi scăzute în comparaţie cu femeile.

Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.