Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum să-ți pregătești mașina pentru iarnă

Anotimpul rece şi-a făcut deja apariţia şi cu siguranţă nu va mai dura mult până când vor începe să cadă primii fulgi de zăpadă. După cum bine ştim, în fiecare an zăpada produce extrem de multe probleme tuturor participanţilor la trafic. Pentru a nu avea diverse neplăceri, în perioada anotimpului rece este indicat să ne pregătim maşina corespunzător.

1. Pneurile de iarnă – sunt obligatorii

Trebuie subliniat faptul că anvelopele de iarnă sunt cu totul diferite faţă de anvelopele de vară, în aşa fel încât aderenţa să fie mult mai bună. Folosirea pneurilor de iarnă este recomandată atunci când temperatura scade sub 7 grade. Un alt aspect foarte important este presiunea în pneuri. Aceasta trebuie să se încadreze în limitele stabilite de către producător. Vezi preţuri in această perioadă la anvelopele de iarnă.

2. Acumulatorul autoturismului

Pe timp de iarnă, bateria maşinii este mult mai solicitată şi din cauza temperaturilor scăzute puterea ei ar putea să scadă foarte mult. De aceea înainte de sosirea anotimpului rece trebuie să ne asigurăm că acumulatorul este în perfectă stare. De exemplu, dacă deţinem o baterie mai veche de 3 ani, este indicat să mergem la un service pentru un test. Indiferent dacă bateria este mai veche sau mai nouă, trebuie să aruncăm o privire şi asupra contactelor (să nu fie ruginite sau deteriorate).

3. Ştergătoarele de parbriz, chederele şi încuietorile

În cazul în care nu deţinem un garaj şi parcăm maşina afară, este indicat să ridicăm ştergătoarele, pentru a evita lipirea acestora de parbriz. Atenţie, nu este indicat să răzuim gheaţa de pe parbrizul maşinii. Este recomandat să utilizăm un spray pentru dezgheţ. De asemenea, există soluţii speciale pentru chedere. Cu ajutorul acestor soluţii chederele de la maşină nu se vor mai lipi.  Pentru a elimina dopurile de gheaţă care se formează în interiorul încuietorilor de la portiere, este indicat să utilizăm un spray special.

4. Concentraţia şi nivelul antigelului

Înainte de sosirea anotimpului rece este recomandat să mergem cu maşina într-un service autorizat unde se poate verifica concentraţia şi nivelul antigelului. De asemenea, este indicat să schimbăm şi lichidul de parbriz (trebuie înlocuit cu lichid special pentru iarnă).

5. Carburantul maşinii

Chiar dacă implică un cost mai mare, este bine să alimentăm doar cu combustibil de calitate. În caz contrar riscăm să avem probleme cu funcţionarea motorului. Iarna va trebui să alimentăm mai mult ca de obicei, nu se poate şti niciodată unde rămânem blocaţi în trafic.

6. Alte lucruri utile pentru sezonul rece

O perie specială de curăţat zăpada de pe maşină este absolut necesară pentru orice şofer. Nu se ştie niciodată când avem de circulat pe un drum de munte sau un drum mai greu accesibil, aşa că lanţurile antiderapante sunt şi ele necesare. De asemenea, este indicat să avem şi un cablu de curent (în cazul în care avem nevoie), o lopata şi, desigur, ceva nisip.

Dacă ţinem cont de toate aceste sfaturi utile, cu siguranţă vom trece cu bine prin acest anotimp care dă mari bătăi de cap tuturor şoferilor. Drumuri bune!

Vezi și câteva sfaturi utile pentru șoferi (video).

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *