În Europa, România ocupă locul I la numărul de decese din accidentele rutiere. Starea precară a drumurilor, kilometrii prea puțini de autostrăzi, ignoranța șoferilor față de regulile de circulație și nu în ultimul rând numărul mare de mașini second hand uzate până la refuz sunt doar câteva din principalele cauze ale acestui rușinos loc din clasament. De aceea, în calitate de șofer, pe lângă luarea tuturor măsurilor de siguranță pentru evitarea unei tragedii, un pas important în pregătirea pentru situații de urgență în trafic este documentarea cu privire la modul de conduită în caz de accident.
5 Pași de urmat în caz de accident
1. Identificarea martorilor
Un accident rutier presupune un impact puternic al unui autoturism cu un obiect dur, de cele mai multe ori alt autoturism participant la trafic. În cazul ciocnirii dintre două vehicule, experții în trafic recomandă în primul rând păstrarea calmului și adoptarea unei atitudini de cooperare față de celălalt șofer. De asemenea, pentru că în eventualitatea unui proces va fi nevoie de martori, este bine să te uiți în jur și să vezi dacă poți găsi cel puțin doi martori dispuși să-ți ofere numerele lor de contact.
2. Evaluarea situației
Dacă accidentul s-a soldat cu victime umane, fie ele rănite sau decedate, este obligatorie alertarea poliției și a serviciului de ambulanță. Acordarea primului ajutor este și ea indicată, mai ales dacă accidentul s-a produs într-un loc retras, unde va dura un timp până vor ajunge medicii.
Pe de altă parte, dacă nu există victime umane, atunci situația este mult mai simplu de rezolvat într-unul din următoarele două moduri:
- Dacă mașinile sunt încă deplasabile, se recomandă mutarea lor de pe partea carosabilă pentru a nu împiedica traficul. Apoi se contactează serviciul de constatări daune cu ajutorul căruia întreaga situație se poate rezolva pe baza asigurării auto a persoanei vinovate.
- Dacă mașinile nu sunt deplasabile, se recomandă apelarea la serviciul 112 astfel încât forțele de ordine să se poată prezenta la fața locului și dirija circulația dacă este cazul. Ca o salvare pentru șoferii aflați în această situație, un lucru de reținut este faptul că există servicii de constatări daune unde poți solicita tractarea mașinii avariate.
3. Rezolvarea pe cale amiabilă
Dacă există această posibilitate, rezolvarea pe cale amiabilă este cea mai simplă cale de rezolvare a unui accident rutier. La rezolvarea pe cale amiabilă se poate apela în cazul unui accident rutier soldat doar cu daune materiale, în care vehiculul avariat al persoanei nevinovate de producerea accidentului va fi reparat pe baza asigurării celuilalt șofer implicat.
Indiferent de gravitatea situației, cele mai multe cazuri de acest fel se pot rezolva printr-un click aici, dacă asigurarea auto și permisul de conducere ale vinovatului sunt încă în perioada de valabilitate.
4. Completarea formularului de constatare
Formularul de constatare daune este un document ce trebuie completat în mod obligatoriu după producerea unui accident. Acesta ar trebui să se găsească atașat la asigurarea RCA și să se autocopieze în două exemplare care se împart apoi între păgubit și vinovat. O atenție deosebită trebuie acordată modului de completare deoarece o parte din secțiuni sunt dedicate vinovatului și o parte păgubitului.
5. Declararea accidentului
În momentul declarării accidentului la serviciul de constatări daune, trebuie furnizate o serie de informații precum: numele celor doi șoferi și ale proprietarilor mașinilor implicate în accident în cazul în care șoferii nu dețin autoturismele, CNP-urile persoanelor implicate, numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ciocnite, precum și seria și numărul poliței de asigurare. În funcție de caz, se mai pot cere și alte date, motiv pentru care un șofer responsabil trebuie în mod obligatoriu să dețină asupra sa toate documentele de identificare personale și ale mașinii.