Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
gândirea feminină
gândirea feminină

Gândirea feminină, un mister pentru bărbaţi?

Te-ai întrebat vreodată de ce se spune că „femeile sunt de pe Venus, iar bărbaţii de pe Marte”, iar uneori ai impresia că nu reuşeşti să înţelegi deloc ce încearcă să îţi transmită persoanele feminine din viaţa ta? Desigur că te-ai întrebat şi, probabil, ai găsit şi răspunsul, însă nu l-ai luat în considerare pentru că nu credeai că nişte probleme atât de simple pot crea prăpastii atât de mari.

Femeile gândesc emoțional și empatic

Femeile sunt educate, încă de mici, să gândească emoţional şi să fie empatice. Li se spune să fie sufletiste, calde, să „simtă” oamenii din jurul lor. Şi nu de azi, de ieri, ci de sute de ani! În acelaşi timp, bărbaţilor le este interzisă exprimarea emoţiilor într-un mod cald. De aceea, până şi un banal „bine” va fi interpretat diferit de cele două sexe.

Soluţia: deschide-ţi empatia. Chiar dacă la exterior afişezi o imagine rece şi dură, noi ştim, de fapt, că în interior eşti plin de emoţii, bărbate. Pune-te în locul femeii de lângă tine şi încearcă să îi trăieşti propriile emoţii. Apoi, imaginează-ţi că pe ea o afectează mult mai tare decât tine ceea ce spune, pentru că empatia ei nu este atât de „bătătorită” că a ta.

Oamenii nu știu să comunice profund

Nu doar bărbaţii, ci majoritatea oamenilor nu mai ştiu să comunice până la cele mai profunde nivele ale acestei laturi ale vieţii noastre. Ritmul accelerat al cotidianului ne-a făcut să nu mai avem răbdare să ascultăm activ un om şi, înainte ca el să îşi fi terminat propoziţia, mintea noastră deja i-a continuat ideea, presupunând ce ar fi urmat să spună. Drept urmare, ratăm partea cea mai importantă din mesaj: finalul acestuia, care este cel mai încărcat emoţional şi vine ca şi o concluzie a ideii prezentate.

Soluţia: ascultă până la capăt femeia din viaţa ta. Da, ştiu că femeile folosesc multe figuri de stil şi metafore ca să îşi descrie emoţiile şi imaginile mentale, însă răbdarea nu este doar un semn de maturitate, ci şi unul de bun simţ. Opreşte-ţi gândurile până ce ea termină ce are de zis şi abia apoi lasă-le să tragă concluzii. Nici ţie nu ţi-ar plăcea să fii ascultat doar pe jumătate, iar cealaltă jumătate a ideii să fie înlocuită de ceva ce interlocutorul a trăit sau a auzit în trecut, nu? Asta e calea prin care se nasc prejudecăţile şi atât de multă lume se distanţează de ceilalţi.

Prejudecățile poartă vina diferenței în atitudine

Şi, pentru că tot am pomenit în rândurile de mai sus despre prejudecăţi, acestea sunt principalele vinovate pentru care există o diferenţă în atitudini. Femeile şi bărbaţii, deopotrivă, îşi minimalizează comunicarea de frica impresiei pe care şi-o va forma celălalt.

Soluţia: exprimă-te liber, pentru a induce sentimentul că şi ea s-ar putea exprima liber. Cu toţii ne dorim persoane sincere şi care să ne aprecieze cu adevărat lângă noi, însă, ascunzându-ne după măşti, e puţin probabil să obţinem acest lucru. Există o vorba din bătrâni: „Cine te place, te place aşa cum eşti” şi nimic nu este mai folositor în relaţiile interumane decât acest proverb. Totuşi, să nu uităm că reciprocitatea este un element cheie şi că bunul simt nu trebuie să lipsească nici după 50 de ani de când v-aţi cunoscut. Până la urmă, un alt proverb spune „Nu-i face celuilalt ceea ce nu ţi-ar plăcea ţie”, nu?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Oana Simionescu

Oana Simionescu

Melomană, cafegita şi pasăre de noapte, Oana este ferm convinsă că Universul interior al fiecăruia este la fel de nelimitat ca şi cel exterior, numărul combinaţiilor de idei putând fi infinit. Oana crede că fiecare om este un artist, indiferent de limitele pe care i le-a impus societatea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *