În ultimii ani, tehnologia a ajuns să devină o parte integrală a vieții noastre, ușurându-ne semnificativ activitatea în multe sectoare în care lucrăm. Cu toate că în anul 2020 saltul către online a fost unul forțat, mulți dintre oameni erau deja din anii precedenți obișnuiți cu avantajele Internetului și ale tehnologiei. Multe munci repetitive au fost înlocuite de roboți și multe magazine s-au mutat în online. Conexiunea la Internet a devenit indispensabilă, iar consumul online a crescut considerabil, de la citirea știrilor, la înregistrarea online și până la jocurile de noroc.
Televizoarele plate și subțiri, cu diagonala de 50 inch au devenit nelipsite din fiecare apartament, au funcții SMART și se pot conecta Wireless la Internet. Acestea pot fuziona cu Netflix și Amazon Prime și răspund și la comenzi vocale. Vizita la cinema este ușor înlocuită acum cu un proiector video în propriul apartament sau cu un televizor foarte mare și o pungă de popcorn alături. Roboții de bucătărie sunt din ce în ce mai comandați de către tinerele cupluri, iar cele mai noi iPhone-uri devin cele mai comune cadouri de sărbători sau la aniversări.
- Viață mai ușoară prin intermediul aplicațiilor
Avem o aplicație pentru orice nevoie, de la e-mail, la rețelele de socializare, muzică, filme, GPS și chiar și pentru cardul bancar. Primim notificări prin telefon cu privire la programările pe care le avem, aprobăm efectuarea unor plăți online cu o aplicație și chemăm taxiul la fel de ușor. Comerțul online a explodat în ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni preferând să economisească timp și, deseori, și bani în acest mod.
- Cumpărături la un click distanță
Vizita la mall a fost înlocuită cu o scurtă vizită pe un site de haine sau de încălțăminte, cardul de cumpărături a devenit de neînlocuit, iar mai nou, și supermarket-urile efectuează livrări la domiciliu. Plățile online au înlocuit așteptarea la cozi lungi, astfel cardul înregistrând o folosire mult mai mare comparativ cu bancnotele sau orice alt tip de bani cash. Cumpărăturile săptămânale de alimente sunt selectate printr-un click în câteva minute și livrate la domiciliu, iar astfel se reduce timpul pierdut cu transportul, parcarea, selectarea produselor de pe raft și plata la casă.
- Job-ul realizat de la distanță
Ședințele de la serviciu se desfășoară în mare parte online, fie pe Skype Business, fie pe Zoom, iar multe întâlniri sunt înlocuite cu un simplu apel telefonic sau video. Călătoriile de afaceri se efectuează doar dacă acestea nu pot fi înlocuite cu un telefon sau o convorbire video. Telefoanele performante, dotate cu o cameră video de calitate sunt acum cea mai bună modalitate de a menține legătura cu familiile aflate la mare depărtare, ajutându-ne să îi simțim cât mai aproape și să putem să vorbim cu aceștia la orice oră. Vizitele la doctor au trecut în mediul online, iar celebrele biblioteci publice au fost înlocuite cu aplicații mobile unde poți împrumuta cărți pentru o perioadă determinată de timp, fără a fi nevoit să rămâi în cadrul bibliotecii.
- Accesibilitatea mai mare
Scanarea documentelor a ajuns, ușor ușor, să fie înlocuită cu fotografierea acestora cu telefonul mobil, mai ales în cazul în care majoritatea telefoanelor au camere foto de calitate. Școala se desfășoară online, certificările profesionale se pot obține și ele online, iar cu un scaun și un birou corespunzător chiar și jobul se poate efectua de acasă, fără a mai fi nevoiți să ne prezentăm la serviciu, în departament. Nu mai dăm cu aspiratorul, avem acasă un aspirator robot, care se plimbă singur prin casă și adună toate impuritățile. Tradiționala periuță de dinți a fost înlocuită cu una electrică pe care trebuie doar să o ținem în mană în timp ce ea își rotește singură perii și curăță toate impuritățile din gură. Spălatul vaselor se efectuează în din ce în ce mai puține gospodării manual, la chiuvetă, deoarece mașina de spălat vase automată este deja parte din mobilierul de bucătărie. Chiar și uscatul rufelor nu mai este un lux în zilele noastre, din ce în ce mai multe familii optând pentru un uscător de rufe electric în gospodăriile lor. Ne folosim de tehnologie pentru că ne ușurează viața și ne scutește de posibile eșecuri precum gătitul. Un robot de bucătărie de tip Thermomix suficient de performant este capabil să ne gătească cina așa cum ar fi făcut-o mama în copilărie și face mai puțin deranj în bucătărie.
- Tehnologia, încotro?
Este adevărat că dincolo, de avantajele vizibile aduse de tehnologie, oamenii se confruntă și cu o serie de dezavantaje, printre acestea numărându-se dependența inevitabilă de aceasta și anularea interacțiunii umane. Mai ales pentru copii, tehnologia poate fi foarte dăunătoare, pentru că încă de mici, aceștia au nevoie de socializare pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare, pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se integra într-un colectiv. Izolarea și timpul petrecut departe de alți copii, jucându-se pe tabletă, pot avea ulterior un impact asupra comportamentului lor, aceștia ajungând să prefere lumea virtuală în locul celei reale. Părinții vor fi nevoiți să umple aceste goluri sociale cu metodele adecvate, printre care solicitarea sprijinului unui psiholog sau petrecerea unui timp mai îndelungat cu familia și cu prietenii. Este prea târziu pentru a ne dezice de tehnologie și nimeni nu o va mai face acum. Probabil că vom fi nevoiți să ne adaptăm stilul de viață la noile condiții, să ne plănuim ziua în alt mod și să dezvoltăm alte hobby-uri, pe măsura noilor interese și în funcție de nevoile noastre.