Dacă ești o persoană pasionată de călătorii și îți dorești un sistem de navigație ușor de folosit și sigur, GPS-ul este cea mai bună alegere!
Chiar dacă telefoanele mobile și tabletele au devenit tot mai folosite în călătoriile noastre, dezavantajul acestora costă în faptul că majoritatea au nevoie de conexiune la internet pentru a funcționa, iar atunci când ieșim din țară costul ar fi destul de ridicat. Un alt inconvenient ar fi zonele cu semnal redus sau faptul că aplicațiile pentru mobil consumă foarte multă baterie.
GPS-ul este special conceput pentru mașină și funcționează în condiții optime chiar și atunci când luminozitatea este foarte mare. În plus, interfața și controlul funcțiilor sunt foarte ușor de folosit atunci când ești la volan. Iată câteva sfaturi care îți vor fi foarte utile mai ales atunci când vrei să achiziționezi un sistem de navigație pentru mașina ta.
Dimensiunea display-ului
Ecranul unui GPS pornește de la 3.5 inch, dar cele mai folosite sunt dispozitivele cu ecran de 4.5 și 5 inch. Pentru o vizibilitate cât mai bună a informațiilor este recomandat ca display-ul să aibă minim 5 inch. Ține cont și aceste caracteristici ale display-ului cum ar fi luminozitatea și rezoluția pe care o oferă. Hărțile ar trebuie să fie vizibile în orice condiții de lumină și să se vadă cât mai clar.
Tipul ecranului
Există două tipuri de GPS-uri în ceea ce privește ecranul, rezistive și capacitive. Ecranele rezistive sunt confecționate din plastic și funcționează pe baza presiunii degetelor (trebuie să apeși pe display pentru a putea înregistra comanda). Ecranele capacitive folosesc în schimb energia electrică a degetului, fiind mult mai sensibile și înregistrează mult mai rapid comenzile. Dacă îți dorești un sistem de navigație care să se miște rapid și să nu-ți creeze probleme atunci când dorești o reconfigurare de rută, alege GPS-urile cu ecran capacitiv.
Posibilitatea de actualizare a hărților
Orice GPS vine cu un număr minim de hărți preinstalate (de exemplu: hărțile Europei) sau altele care se pot achiziționa separat. În cele mai multe cazuri, hărțile personalizate au și actualizare pe viață. Este foarte important ca un GPS să prezinte și funcția de actualizare gratuită a hărților deoarece, în general caracteristicile traseelor și a traficului se schimbă destul de des.
Un alt aspect important de care trebuie să ții cont este tipul de informații pe care le oferă. Acesta trebuie să știe să calculeze cât mai repede traseul cel mai scurt, să îți arate rute ocolitoare dacă drumul este în lucru, limite de viteză, locuri de parcare, benzinării sau restaurante. Călătoria ta trebuie să fie una sigură și confortabilă, așa că ține cont și de aceste aspecte.
Hardware
Viteza cu care este calculat traseul sau reconfigurarea acestuia atunci când alegi o altă rută este determinată de procesorul și memoria RAM a dispozitivului. Un GPS bun ar trebui să aibă minim 400 Mhz și o memorie RAM de minim 64 MB. Majoritatea modelelor prezintă și slot-uri micro SD pentru a putea stoca diverse informații legate de hărți sau muzică.
Tipul de baterie
Există și GPS-uri care funcționează pe baterii normale, dar acestea trebuie schimbate destul de des. Cel mai bine ar fi să alegi un dispozitiv cu baterie de tip Li-Ion care este mult mai practică mai ales că vine cu încărcător de mașină.
Care sunt criteriile de care tu ții cont atunci când alegi un GPS. Dacă vrei să alegi un GPS, găsești aici modelele de care ai nevoie!