Search
Generic filters
Exact matches only

1 Aprilie – Ziua Internațională a Păcălelilor

În fiecare an, pe data de 1 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Păcălelilor. Aceasta este o sărbătoare cu tradiție în numeroase țări din întreaga lume, în această zi, oamenii obișnuind să facă glume sau să le facă farse semenilor.

Originea Zilei Păcălelilor

Originea acestei zile speciale, celebrată de mai multe secole în diverse culturi, este controversată şi învăluită în mister, însă, potrivit unei ipoteze intens vehiculate, totul ar fi început în secolul al XVI-lea.

În 1564, regele francez Charles al IX-lea a decis să renunțe la calendarul iulian şi să treacă la cel gregorian, în urma Conciliului din Trent din anul anterior, care stipula că Anul Nou trebuie să înceapă la 1 ianuarie. Această schimbare a decalat şi schimburile de cadouri care însoțesc trecerea dintre ani. Pentru a întreține dubiile legate de „adevărata” dată de începere a noului an, anumite persoane au continuat să ofere cadouri pe 1 aprilie. Odată cu trecerea timpului, micile cadouri din aprilie s-au transformat în cadouri amuzante, în glume, apoi în veritabile stratageme pentru păcălirea rudelor şi a prietenilor, potrivit News.ro.

Istoricii au asociat ziua păcălelilor şi cu festivaluri din Antichitate, precum „Hilaria”, celebrat în Roma, la sfârşitul lunii martie, în timpul căruia participanții se deghizau şi purtau tot felul de costume pline de fantezie. Există şi câteva speculații potrivit cărora Ziua păcălelilor ar fi fost asociată cu echinocțiul de primăvară (sau vernal) sau cu prima zi de primăvară din emisfera nordică, când mama-natură îi păcălește pe oameni cu o vreme înșelătoare.

Ziua Păcălelilor în jurul lumii

Tradiția glumelor de 1 aprilie s-a răspândit şi în alte ţări şi regiuni ale lumii.

În Franţa, farsele sunt cunoscute sub numele de „poisson d’avril” („peşte de aprilie”), iar această denumire datează tot din secolul al XVI-lea. Cadourile care erau oferite în aprilie erau adeseori de natură alimentară. Acea dată corespunde cu sfârșitul Postului Mare, perioadă în care consumul de carne este interzis în rândul creștinilor, iar peștele este permis în anumite ocazii. Atunci când glumele de 1 aprilie au devenit tot mai elaborate, una dintre păcălelile cele mai uzuale consta în oferirea unor „peşti falşi” (din hârtie sau alte materiale).

În Marea Britanie, a ajuns în secolul al XVIII-lea şi se numeşte „April’s fool day”. De asemena, în Scoţia a devenit un eveniment întins pe durata a două zile, ce începe cu „hunting the gowk” („vânătoare de cuci”), când păcăliții sunt trimiși să facă diverse comisioane aberante („gowk” fiind un sinonim pentru „cuc”, un simbol pentru nebunie). A doua zi, celebrată pe 2 aprilie, se numește „Taillie Day” („Ziua cozii”) şi constă în glume ce vizează spatele unor persoane – lipirea pe hainele lor a unor cozi false sau a unor afișe pe este scris textul „Lovește-mă”.

În Mexic, singura farsă acceptabilă de 1 aprilie vizează „subtilizarea” unui bun material al unui prieten. „Victima” primește în schimb bomboane și un bilet prin care este înștiințat că a fost păcălit.

Există și o versiune indiană a Zilei păcălelilor – ea are loc însă pe 31 martie şi se numește „Sărbătoarea Huli”.

În România, în această zi se obișnuiește ca oamenii să se păcălească unii pe alți prin diverse glume sau prin false la adresa cuiva.

În timpurile moderne, oamenii au devenit tot mai inventivi şi au creat, de 1 aprilie, farse tot mai elaborate. Ziare, posturi de radio şi de televiziune şi numeroase site-uri participă la tradiția de 1 aprilie, publicând tot felul de știri false, care au înșelat de multe ori vigilența publicului.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *