Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

A fost eliminat plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat marți, 08 martie, un proiect de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Totodată, indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Cuantumul indemnizației va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat. Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară sau de tripleți începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, conform News.ro

Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulți copii din aceeași sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizație de 85 % din salariul minim brut pe țară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizația minim garantată.

Proiectul de lege, valabil și pentru proaspetele mămici

Proiectul de lege adoptat, marți, de către deputații din Comisia de muncă, se va aplica şi mamelor care se află deja în concediu de maternitate la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii în condiţiile în care solicită actualizarea sau extinderea perioadei de concediu.

Cosmin Andreica, consilier al ministrului Muncii, Ana Costea, a declarat pentru News.ro că proiectul de lege adoptat, marţi, de deputaţii din Comisia pentru muncă, prevede norme tranzitorii pentru mamele care se află în curs de efectuare a concediului de creştere a copilului.

Astfel, mamele care au optat pentru perioada de un an vor putea solicita, în baza unei cereri, extinderea perioadei de concediu la 2 ani, iar mamelor care au optat deja pentru 2 ani li se vor aplica, din oficiu, noile prevederi odată cu intarea în vigoare a legii.

Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016. Camera Deputaţilor este forul decizional în privința acestui proiect.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *