Agenția națională de transport feroviar CFR Călători a pus în circulație 40 de trenuri suplimentare sezoniere pentru perioada verii. Trenurile Soarelui, așa cum sunt ele numite, sunt disponibile începând de joi, 9 iunie 2016 și fac legătura între principalele orașe din țară și Marea Neagră și Delta Dunării.
„În această perioadă, CFR Călători dorește să pună la dispoziția tuturor celor interesați de acest mijloc de transport și doresc să își facă vacanțele pe litoral, respectiv în Delta Dunării, peste 40 de trenuri suplimentare cu care vor fi conectate orașele importante din toată țara cu stațiunile de pe litoral și cu Tulcea. Timpii de mers sunt îmbunătățiți față de anul trecut și la anul cred că vom avea ofertă și mai bună, mai ales în privința distanței Constanța — Mangalia, unde timpii de mers vor fi reduși substanțial în urma efortului ce se va face din partea colegilor de la Infrastructură”, a spus Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători.
Programul Trenurile Soarelui 2016 va lua sfârșit pe 13 septembrie, a precizat directorul companiei naționale de transport feroviar de călători.
Potrivit acestuia, foarte multe dintre Trenurile Soarelui vor merge până la Mangalia, în special cele care vin de la distanțe mari, precum Satu Mare, Iași sau Timișoara.
„Majoritatea trenurilor care ajung în Constanța sunt prelungite până în Mangalia. Din motive tehnice, care țin și de capacitatea secțiilor și de capacitatea stației Mangalia și de prelucrare — pentru că acolo trebuie să asigurăm salubrizare la stații cap de secție — nu toate trenurile sunt trasate până la Mangalia, dar majoritatea care vin de la distanță mare din țară, ca de exemplu Satu Mare, Timișoara, Iași, sunt trasate până în Mangalia. Sunt foarte multe trenuri care ating și Mangalia și se vor opri inclusiv în stațiunile de pe litoral: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Costinești Tabără, Neptun haltă, astfel încât călătorii să nu fie nevoiți să facă transbordarea în Constanța”, a mai explicat Szentes.
Călătorii la tarife reduse
Trenurile Soarelui oferă posibilitatea de a călători la tarife reduse, prețurile biletelor fiind accesibile tuturor prin gama variată de reduceri acordate de CFR Călători. Prețul întreg pentru o călătorie București — Constanța, fără reduceri, este de 33,40 lei la tren Regio și de 60 lei la tren IR. Un bilet dus-întors are 10% reducere din tariful de transport și costă la clasa a 2-a 60,90 lei la tren Regio și 108,80 lei la tren IR. Însă, la cumpărarea cu o anticipație de peste 21 de zile reducerea este de 25% din tariful de transport și biletul la clasa a 2-a costă 46 de lei la tren IR și 26,05 lei la tren Regio.
Cu oferta Minigrup 2-5 reducerile acordate sunt de până la 25%, chiar până la 30% la cumpărarea online.
„Tarifele noastre sunt preferențiale pentru acest sezon. De exemplu, avem posibilitatea să oferim la un preț de călătorie normal pentru un adult varianta pentru 2 tineri până în 18 ani sau pentru 2 copii. De asemenea, există posibilitatea procurării biletelor online și acest lucru ne ajută foarte mult să dimensionăm în timp real compunerea trenurilor care vor deservi litoralul‘”, a subliniat șeful CFR Călători.
Trenuri destinate tinerilor
Și anul acesta compania a introdus în circulație trenurile speciale destinate tinerilor.
„Ca și anul trecut, am continuat cu trenurile adresate tinerilor, respectiv perechea 1921/1922 între Sibiu și Mangalia. Trenul de la Sibiu pleacă în jurul orei 18,40, ajunge la Constanța în jur de ora 6,47, după care la 8,17 minute este la Mangalia. Este cu preț de Regio pentru elevi și studenți. Este un tren care, anul trecut, a avut un grad de utilizare peste 100% și sperăm ca și în acest an să ne adresăm la peste un milion de călători”, a precizat Iosif Szentes.
Pentru o călătorie elev/student la Trenul Tineretului, București — Constanța (tarifat ca tren Regio), biletul costă 18,65 lei.
„Anterior acestei perioade de lansare s-a făcut o campanie foarte intensă și, zic eu, benefică, pentru a realiza toate condițiile de confort de care au nevoie călătorii. Este vorba despre climă — au fost toate instalațiile verificate, încărcate — despre, iluminat, inclusiv sonorizarea a fost verificată și începe să funcționeze și pe aceste secții. Toaletele au trecut printr-un proces de salubrizare radicală. De fapt, toate vagoanele care sunt cu durată de parcurs de două ore din București cu viteză sporită au vagoane uniformizate, arată splendid, după părerea mea, și unele trenuri au deja wi-fi gratuit”, a adăugat el.