Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Azi sărbătorim Ziua Europei

Data de 9 mai marchează în calendar Ziua Europei, cunoscută și sub denumirea de „Ziua Schuman”. În această zi, în fiecare an, este sărbătorită Uniunea Europeană, comemorând și declarația istorică a ministrului de externe francez Robert Schuman.

La 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ținut la Paris, propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, pentru a se controla în acest fel producția de armament și posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei și, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută și ca Piața Comună, și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât și Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcție europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria, în 2007, Bulgaria și România și în 2013, Croația.

Robert Schuman (1886-1963) a fost ministru de finanțe, apoi prim-ministru în 1947, ministru al afacerilor externe în perioada 1948-1952 și din nou ministru de finanțe în perioada 1955-1956. Între 1958 și 1960, a fost președinte al Parlamentului European.

Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Pentru marcarea acestei zile, instituțiile UE cu sediul la Bruxelles și Strasbourg își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai. De asemenea, birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități, cetățenii fiind invitați să participe la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a afla mai multe despre UE, potrivit europa.eu.

Evenimente de Ziua Europei în România

Evenimente ce vor marca Ziua Europei în România, sunt organizate atât la București, cât și alte orașe ale țării.

Și în acest an, reprezentanța Comisiei Europene în România, alături de 11 ambasade și institute culturale reprezentând state membre ale Uniunii Europene, invită publicul larg să sărbătorească Ziua Europei în cele mai importante stații de metrou din București. În cadrul evenimentului ”Metro Europe”, 11 stații de metrou vor fi amenajate și semnalizate cu însemne ale statelor membre UE, fiind organizate expoziții, oferirea de materiale informative privind cultura și tradițiile unor țări europene, recitaluri muzicale, proiecții de videoclipuri, spectacole de stradă, tombole etc.

Unul dintre cei mai titrați violoniști ai Republicii Moldova, Ilian Gârneț alături de dirijorul clujean Vlad Agachi și Young Famous Orchestra, va susține la Cluj, sub numele ”Eu sunt Europa”, un concert de excepție.

Un alt eveniment, cu titlul „ÎmprEUnă în EuROpa — Unitatea și diversitatea stilului de viață european” organizat de Centrul Europe Direct București și Institutul European din România (IER), se va desfășura în aer liber, în Piața Universității din București. Evenimentul, în care sunt implicați elevi și profesori de la licee reprezentative pentru câteva state membre UE, propune un mozaic european de tradiții culturale specifice: muzică tradițională și dansuri folclorice, degustare de produse culinare, quiz-uri pe subiecte europene, harta interactivă a UE, face painting cu steagurile țărilor europene, flash mob și un puzzle european. Totodată, vor fi organizate și standuri cu materiale informative despre UE, beneficiile UE pentru cetățeni și avantajele studiilor europene.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *