Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cafeaua poate contribui la reducerea inflamațiilor și a riscului de diabet

Consumul regulat de cafea poate scădea cu 54% riscul de îmbolnăvire de diabet și ar putea contribui la reducerea inflamațiilor. Aceste noi proprietăți ale cafelei au fost descoperite de cercetătorii greci, care consideră că responsabil de aceste beneficii pentru sănătate este efectul antiinflamator al acestei băuturi.

În 2001 şi 2002, oamenii de știință greci au selectat un eșantion de peste 1.300 de persoane în vârstă de peste 18 ani din Atena. Participanții au completat un chestionar şi au răspuns mai multor întrebări ce vizau regimul alimentar, oferind astfel informații inclusiv despre consumul lor zilnic de cafea.

Un consum mai mic de 1,5 cești de cafea pe zi a fost considerat „superficial”, iar un consum de peste 1,5 cești de cafea pe zi a fost considerat „obișnuit”. Eșantionul de voluntari a cuprins 816 consumatori „superficiali”, 385 consumatori „obișnuiți” şi 239 persoane care nu consumau deloc această băutură.

Participanții au efectuat, de asemenea, teste sangvine, pentru a evalua nivelul markerilor proteici ai inflamațiilor. Testele sangvine au măsurat şi concentrațiile de antioxidanți, care indică abilitatea organismului de a neutraliza „radicalii liberi”, structuri moleculare care au potențialul de a vătăma celulele.

După 10 ani de la efectuarea testului, 191 persoane au dezvoltat diabet: 13% dintre bărbații şi 12% dintre femeile din grupul inițial de voluntari. Participanții care au raportat cel mai mare consum de cafea au prezentat cel mai mic risc de diabet.

Conform rezultatelor studiului, care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition, consumatorii de cafea „obișnuiți” au prezentat un risc de diabet cu 54% mai mic în comparație cu persoanele care nu beau deloc cafea, chiar şi după eliminarea din ecuație a altor factori de risc, precum fumat, hipertensiune, prezența diabetul în istoricul medical familial şi consumul de băuturi energizante.

De asemenea, concentrațiile de amiloid seric, unul dintre markerii inflamatori din sânge, par să explice unele dintre legăturile dintre cafea şi diabet. Consumul ridicat de cafea este asociat cu concentrații mici de amiloid seric.

O relație invers proporțională între consumul de cafea şi diabet a fost raportată în mai multe cercetări prospective, chiar dacă unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente”, a spus Demosthenes B. Panagiotakos, cercetător la Departamentul de nutriție şi dietetică de la Universitatea Harokopio din Atena și coautor al acestui studiu.

Totuşi, întrucât Demosthenes B. Panagiotakos şi colegii lui doar au analizat răspunsurile oferite de participanții la studiu, fără să le ceară să bea anumite cantități de cafea – sau să se abțină să o consume – cercetătorii greci spun că nu pot să afirme cu certitudine faptul că această băutură contribuie la prevenirea diabetului, însă studiul lor ar putea sta la baza formulării unei noi ipoteze medicale de tip cauză-efect.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *