Search
Generic filters
Exact matches only

Când, unde și cum a luat naștere ziua de Black Friday?

black friday

O știm cu toții drept ziua reducerilor sau drept perioada din an când putem obține cele mai bune prețuri la produsele pe care ni le dorim. O așteptăm, o plănuim și o atacăm în fiecare an, plini de speranță la gândul chilipirurilor cu care ne vom pricopsi de Black Friday.

Anul acesta, Vinerea Neagră începe oficial în 25 noiembrie, dar mai mulți retaileri din România au anunțat că vor demara această acțiune cu cel puțin o săptămână înainte, pe data de 18 noiembrie, printre acestia se numara: eMag.ro, Libris.ro, Flanco.ro, FasionDays.roFashionUP.ro,  Vegis.ro sau YellowStore.ro.

Acum, însă, să vorbim puțin despre când, unde și cum a luat naștere această zi.

La fel ca multe alte sărbători pe care le celebrăm în România, Vinerea Neagră vine din America. Acolo, Black Friday desemnează vinerea imediat următoare sărbătorii numite Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day), care cade mereu în ultima joi din luna noiembrie.

În America, Black Friday semnifică începutul sezonului de cumpărături pentru Crăciun, iar faptul că în unele state americane este declarată zi de sărbătoare face ca vânzările să explodeze în weekendul care începe cu Black Friday și continuă cu mai noua Cyber Monday.

În 2005, Black Friday a fost recunoscută ca fiind cea mai aglomerată zi din an pentru cumpărături în America, deși această afirmație s-a dovedit a fi un mit. Cea mai aglomerată zi de cumpărături în America este sâmbăta dinaintea zilei de Crăciun. Chiar și așa, de Black Friday magazinele au început să deschidă din ce în ce mai devreme pentru oamenii nerăbdători, orele variind între 6:00, 5:00. 4:00 și chiar miezul nopții, în unele cazuri.

Istoria acestei zile începe încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când retailerii au început să convingă oamenii să cumpere diverse produse în ziua care urmează după Thanksgiving Day.

Cu toate acestea, denumirea de Black Friday a apărut abia prin anii ’60 și a devenit frecvent folosită abia în ultimele două decenii, atât în America cât și în alte țări din lume.

La originea acestei denumiri stau forțele de poliție și șoferii americani de autobuze sau taxiuri din Philadelphia, care au numit această zi ca fiind vinerea neagră din cauza traficului infernal de pe străzile orașului și a mulțimii de oameni care aglomerează peste măsură trotuarele și magazinele din zori și până-n seară.

Black Friday în România

Țara noastră a împrumutat această sărbătoare în ultimii ani, iar Vinerea Neagră s-a bucurat de un mare succes în România, vânzările crescând de la an la an. Mai mult decât atât, retailerii români au început să organizeze această zi cu o săptămână mai devreme, așa cum se va întâmpla și în alti ani. Cumpărătorii se pot astfel bucura de reduceri în cele două weekenduri, dar și în săptămâna dintre ele.

Vezi și lista magazinelor online participante la Black Friday

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!