logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cannes 2015: Lungmetrajul românesc „Un etaj mai jos”, preferatul criticilor

Lungmetrajul românesc „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, se numără printre filmele preferate de criticii de la Festivalul de la Cannes, pelicula aflându-se pe prima poziţie în clasamentul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la secțiunea „Un Certain Regard”.

Pelicula lui Radu Muntean a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea „Un Certain Regard” a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, potrivit unul comunicat remis presei.

Juriul criticilor FIPRESCI acordă anual trei premii, pentru câte un film din fiecare secţiune internaţională – „competiţie”, „Un Certain Regard” şi „Quinzaine des Realisateurs”. Criticii de film sunt invitaţi să acorde peliculelor din cele trei secţiuni menţionate mai sus de la 1 la 5 stele, cinci stele urmând să fie acordate celui mai bun film.

Nu numai criticii de film, ci şi presa internaţională laudă noul lungmetraj al lui Radu Muntean. Despre „Un etaj mai jos” au avut cuvinte de laudă mai toate marile publicaţii ale lumii, de la Variety, Screen International şi The Hollywood Reporter până la Le Monde, Positif şi Le Figaro. Editorii The Hollywood Reporter spun despre filmul lui Radu Muntean este o peliculă „puternică, tăioasă şi revoluţionară”, în timp ce Variety scrie că „este un anti-thriller captivant”.

O dilemă a unui martor la o crimă. Restul este de văzut în film”, a declarat Radu Muntean despre filmul său, pe 16 aprilie, după ce organizatorii Festivalului de la Cannes au anunţat competiţia secţiunii Un Certain Regard.

„Cred că este locul unde îţi doreşti ca filmul tău să aibă premiera, probabil este cel mai important festival din lume şi funcţionează ca un instrument de marketing. Filmul va fi văzut, va fi probabil vândut, dar, în principal, va fi văzut de publicul cinefil, nişa aceasta tot mai mică a iubitorilor de film”, a mai spus Radu Muntean.

Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Filmul „Un etaj mai jos” va fi lansat anul acesta în cinematografe.

Secţiunea „Un Certain Regard” face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Citește și despre Câștigători Oscar 2015. Birdman declarat cel mai bun film al anului

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *