Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cât de important este ca site-ul tău să fie optimizat pentru mobil?

Utilizarea dispozitivelor mobile este în continuă creștere peste tot în lume. În prezent, majoritatea persoanelor dețin un smartphone și îl folosesc în permanență pentru a comunica și a căuta informații. În multe țări de pe glob numărul de smartphone-uri a depășit numărul de desktop-uri (calculatoare personale). Astfel, a avea un site optimizat pentru mobil a devenit un factor critic în prezența online a oricărei afaceri.

Cum optimizăm un website pentru mobile?

Un site web responsive își adaptează conținutul în funcție de rezoluția dispozitivului pe care este vizualizat. Acest lucru este obținut cu ajutorul regulilor pe care persoanele responsabile de design și de partea tehnică le stabilesc pentru poziția tuturor elementelor din paginile unui site.

Design

Pentru început, design-ul site-ului este partea principală care stă la baza optimizării sale. Fără un design responsive, un utilizator de smartphone sau tabletă va putea vizualiza site-ul, dar acesta nu va fi adaptat pentru desktop, el fiind nevoit să deruleze vertical și orizontal pentru a face tranziția între secțiuni și conținut.

Un design optimizat va afișa automat site-ul în mod corect pe orice tip de dispozitiv mobil folosit de vizitator, în orice mod își dorește acesta.

Text și media

Un alt element important de care trebuie ținut cont este fontul textului. Pentru a fi ușor de citit pe un dispozitiv mobil este indicată folosirea unui font „Sans serif” deoarece liniile sale drepte sunt mai ușor de citit pe un ecran mic și luminos. Totodată, dimensiunea fontului trebuie optimizată pentru a-i oferi o vizibilitate mai mare.

Blocurile de text trebuie să fie cât mai scurte pentru a fi ușor de urmărit. Paragrafele lungi nu își au locul aici, un vizitator renunțând ușor să le mai citească.

Imaginile, graficele și clipurile video trebuie optimizate în funcție de dispozitivele folosite, respectiv în funcție de modelul, sistemul de operare sau browser-ul folosit. Astfel ne asigurăm că nu mai sunt necesare intervențiile utilizatorilor pentru redimensionarea conținutului.

Toate cele de mai sus sunt menite să-l ajute pe cel care folosește un dispozitiv mobil să găsească cea ce caută pe site fără să parcurgă prea mulți pași.

De ce este importantă optimizarea pentru mobil?

La nivel mondial, cota de piață a dispozitivelor mobile este de 51%, în timp ce cota de piață a desktop-urilor este situată la 44 de procente. În Romania, cota de piață a dispozitivelor mobile este în continuă creștere, ajungând în luna august la 46%, în comparație cu cea a desktop-urilor de 52%, conform celor de la Statcounter.com

În 2019 se așteaptă ca aproape 80% din cei care utilizează internetul să folosească dispozitivele mobile, spun cei de la Business2Community.

Încă din 2017, Google a început să penalizeze site-urile neoptimizate, reducându-le șansele să mai fie găsite între primele afișări ale motorului de căutare.

Cum verifici dacă site-ul tău este optimizat pentru mobil?

Pentru a verifica optimizarea unui site, Google vine în ajutorul tău cu următoarea platformă unde poți face o testare. Pur și simplu copiezi adresa URL a site-ului pentru care vrei să faci verificarea și dai click pe „Analizați”. În câteva secunde, Google îți va spune dacă site-ul tău este optimizat sau nu. În plus, va menționa orice alte erori pe care acesta le are.

Costurile pentru optimizarea unui site reprezintă o investiție care va aduce în final un plus oricărei afaceri. Utilizatorii de smartphone-uri caută informații pe telefoanele lor în multe cazuri când își doresc să facă o achiziție. Astfel, cu un site optimizat vei avea mai multe șanse ca afacerea ta să fie ușor de găsit și de ales pentru finalizarea unei tranzacții. Optează pentru servicii complete pentru website-ul tău sau personalizate pe nevoile tale alături de o experții din domeniu. Aici găsești recomandarea noastră.

Vrei să afli mai multe informații despre marketingul online, te invităm să descoperi și alte articole pe site-ul nostru.

Cover - via Shutterstock.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *