logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cele mai prospere țări din lume

La începutul lunii noiembrie, revista Business Insider a făcut public un top al celor mai prospere țări din lume. Șapte locuri din top sunt ocupate de țări de pe continentul european.

Topul a fost realizat pe baza Indexului Prosperității, realizat anual de Institutul Legatum din Londra. Pentru realizarea acestui index, cercetătorii de la institutul britanic au luat în calcul 89 de variabile care țin de dezvoltarea economică, dar și de satisfacția  individuală a persoanelor, dar și a familiei.

Pentru realizarea acestui index, institutul a comparat 89 de variabile pentru fiecare țară luată în calcul. Aceste variabile includ, de la indicatori tradiționali cum ar fi produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor sau numărul persoanelor care au un loc de muncă cu program full time, până la variabile mai interesante, cum ar fi numărul de servere de internet securizate pe care le are o țară sau cât de odihniți se simt oameni în viața de zi cu zi”, conform Business Insider.

Aceste variabile au fost apoi împărțite în opt categorii principale și anume: economie, antreprenoriat și oportunități, guvernare, educație, sănătate, siguranță și securitate, libertate personală și capital social.

În total, Indexul Prosperității include 142 de țări din întreaga lume, care au avut cele mai multe dintre variabile disponibile spre consultare și studiere.

Potrivit Business Insider prima poziție a Indexului Prosperității este ocupată, pentru al nouălea an consecutiv, de către Norvegia. Aceasta este urmată de Elveția, aflată pentru al treilea an consecutiv pe poziția a doua și de Danemarca, pe poziția a treia.

De asemenea, un alt lucru interesant al indexului din acest an este faptul că Statele Unite ale Americii (SUA) nu se regăsește în „Topul 10 al celor mai prospere țări din lume”, acestea ocupând abia poziția a 11-a. Scorul slab al SUA este puternic influențat de faptul că locuitorii nu se simt în siguranță în țara lor.

În ceea ce privește țara noastră, România se află abia pe locul 50 din 142, în clasamentul Indexului Prosperității, realizat de Institutul Legatum din Londra, Marea Britanie.

Top 10 cele mai prospere țări din lume

1. Norvegia

2. Elveția

3. Danemarca

4. Noua Zeelandă

5. Suedia

6. Canada

7. Australia

8. Olanda

9. Finlanda

10. Irlanda

Institutul Legatum din Londra este o organizație educațională caritabilă din Marea Britanie a cărui obiectiv principal este promovarea prosperității. Institutul este cunoscut în principal datorită Indexului Prosperității, un clasament ce include 142 de state ale lumii, pe care îl realizează anual pe baza a opt categorii principale de variabile, ce se regăsesc în majoritatea țărilor analizate.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *