Cele mai scumpe orașe ale anului trecut

Cine nu și-a imaginat măcar o dată în viață cum ar fi dacă ar locui în New-York, Shanghai, Londra sau Barcelona? Sau orice altă metropolă importantă din lume. Însă puțini dintre noi s-au gândit vreodată la cât de scump este traiul în acele orașe și la ce venituri ar trebui să avem pentru a ne permite să plătim o chirie, darămite să cumpărăm un apartament.

Cu datele adunate de site-ul Expatistan, revista Business Insider a făcut un top 20 al celor mai scumpe orașe din lume în anul 2013. Datele conțin informații despre prețul chiriilor, despre prețul transportului în comun, costul hainelor, costul mâncării și alte cheltuieli pe care le întâlnim frecvent în orice oraș.

Astfel, cel mai scump oraș din lume în 2013 a fost Londra. Capitala Marii Britanii conduce acest clasament în condițiile în care o chirie pentru un apartament cu o cameră costă în jur de 4.250 de dolari, un abonament lunar pentru mijloacele de transport în comun ajunge la 215 dolari și o tunsoare simplă pentru bărbați, adică cea mai ieftină tunsoare, costă în jur de 28 de dolari.

Adevărat, nivelul salarial este mult peste cel al României, dar chiar și așa, aceste cifre ar putea să sperie pe oricine se gândește că viața în orașul londonez ar fi o idee genială. Comparând cifrele de mai sus cu cele din România, putem observa mai bine diferențele majore dintre prețuri. La noi, un apartament cu o cameră rareori depășește suma de 200 de dolari, un abonament lunar pentru autobuze ajunge la aproximativ 30 de dolari, iar o tunsoare simplă pentru bărbați costă cam 7-8 dolari. Desigur, prețurile sunt orientative, deoarece ele variază și la noi în funcție de oraș, zonă și alte facilități.

Topul realizat de site-ul Expatistan pune în primele 5 locuri următoarele orașe: Londra, Oslo, Geneva, Zurich și New York. În coada listei se află orașe precum Caracas (Venezuela), Kolkata, Hyderabad, Pune și Madras (India). Ca o comparație, traiul în Londra costă de 1000 de ori mai mult decât cel din Caracas. Studiul a fost făcut pe 205 orașe de pe întreg mapamondul.

Lista primelor 20 o puteți găsi mai jos:

 1. Londra (Marea Britanie)
 2. Oslo (Norvegia)
 3. Geneva (Elveţia)
 4. Zurich (Elveţia)
 5. New York (SUA)
 6. Lausanne (Elveţia)
 7. Singapore (Singapore)
 8. Paris (Franţa)
 9. San Francisco (SUA)
 10. Copenhaga (Danemarca)
 11. Sydney (Australia)
 12. Hong Kong (China)
 13. Brisbane (Australia)
 14. Haga (Olanda)
 15. Stockholm (Suedia)
 16. Honolulu (SUA)
 17. Amsterdam (Olanda)
 18. Melbourne (Australia)
 19. Tokyo (Japonia)
 20. Washington D.C. (SUA)

Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.