logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Creșterea prețului la alimente în raport cu cea a salariilor

Din 2010 până în 2013, media salariului nominal net din România s-a mărit cu 20.5%, în timp ce 11 alimente au înregistrat scumpiri mai mari decât acest procent, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), citat de money.ro.

Rezultatele statistice menționează că în 2010 salariul mediu net în țara noastră era de 1.340 lei, iar până în 2013, acesta a crescut la  1.615 lei. În tot acest timp, nu mai puțin de 11 alimente pe care le consumăm frecvent s-au scumpit cu peste 20.5%.

Castraveții s-au scumpit cu 82.5%, fasolea cu 53.6%, orzul și orzoaica cu 38%, iar acestea ocupă doar primele trei poziții din acest clasament. Continuând, observăm că soia s-a scumpit și ea cu 33.9%, mierea de albine cu 29.5%, merele cu 29%, gogoșarii cu 27%, carnea de porc cu 26.8%, grâul cu 26.2%, ouăle cu 23.2%, iar prețul laptelelui de vacă a înregistrat o creștere de 22.4%. Toate acestea în ultimii trei ani, depășind cu mult creșterea salariilor.

Pe de altă parte, în această perioadă au avut loc și unele ieftiniri ale alimentelor. Astfel, varza de toamnă s-a ieftinit cu 19.3%, floarea soareluicu aproximativ 13%, roșiile cu 5.2%, ceapa uscată cu 4.6%, morcovii cu 2.6% iar strugurii de masă cu 1.7%, informează money.ro.

Singurele alimente care au suferit măriri de preț sub creșterea salarială de 20.5% sunt, conform Institutului Național de Statistică, perele, boabele de porumb, ardeiul gras, cartofii, carnea de oaie, vițel și pui. Acestea au înregistrat scumpiri situate între 6% și 19.5%, în perioada ultimilor trei ani.

O comparație între anul 2013 și anul 2012 a arătat faptul că anul trecut alimentele s-au scumpit cu 2.96% mai mult decât în 2012. Inflația totală a fost însă de 3.98% în 2013 față de 2012.

În decembrie 2013, alimentele s-au scumpit față de luna noiembrie a aceluiași an cu 0.62%, o creștere de preț semnificativă. Cartofii au înregistrat cele mai mari creșteri de preț de la o lună la alta, respectiv 9.86%, în timp ce legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 6.17%, ouăle cu 7.24% și fructele proaspete cu 1.32 %, menționează money.ro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.