Cinci orașe din România s-au înscris în cursa pentru câștigarea titlului de „Capitală europeană a culturii în 2021”. Pentru a obține acest titlu, orașele participante trebuie însă să îndeplinească anumite criterii printre care se numără și nivelul de cultură.
Cele cinci orașe românești care s-au înscris în această competiție sunt: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Craiova. Pentru a câștiga acest titlu, autoritățile locale din fiecare oraș trebuie să convingă evaluatorii europeni în privința nivelului de cultură de aici. Sunt luate în calcul atât numărul locurilor unde se țin în prezent evenimente culturale şi artistice, cât şi frecvența evenimentelor.
În afara nivelului de cultură, pe plan național, orașele românești mai concurează și la sumele pe care sunt dispuse să le cheltuiască pentru obținerea acestui titlu.
Cluj-Napoca
În cursa pentru „capitala europeană a culturii în 2021”, orașul Cluj-Napoca mizează pe arta cinematografică, teatrele, operele și filarmonica din oraș, dar și pe numeroasele festivaluri care se desfășoară aici. Aici se organizează deja, de 14 ani, Festivalul TIFF, cel mai mare festival de film din România, dar și Comedy Cluj, cel mai important festival de filme de comedie din estul Europei. De asemenea, tot în Cluj-Napoca se află și Cinema „Florin Piersic”, cel mai vizitat cinematograf cu un singur ecran din România care are anual peste 80.000 de spectatori.
„Dorim să dezvoltăm producția cinematografică în plan local astfel încât să nu fim doar privitori ori participanți la diferitele fenomene culturale ci să și putem produce filme”, afirmă Florin Moroșan, directorul Asociației Cluj Capitală Culturală 2021. Proiectul este deja pus în practică prin construcția unor studiouri de film care vor fi finalizate în 2016.
În oraș au loc anual peste 1000 de evenimente, festivaluri sau spectacole cultural-artistice.
În plus, pentru susținerea candidaturii orașului la titlul de „capitală europeană a culturii în 2021” din bugetul local vor fi alocate 15 milioane de euro. Suma va fi accesibilă doar din 2017 şi numai dacă orașul va câștiga titlul. La acești bani se mai adaugă încă 20 de milioane de euro de la Consiliului Judeţean, Guvern şi din sponsorizări.
Timișoara
Timișoara mizează pe teatru în cursa pentru capitala europeană a culturii. În clădirea Teatrului Național din Timișoara sunt amenajate trei săli de spectacol. Acesta este locul în care actorii își dau replica atât în română, cât şi în maghiară sau germană. Aici funcționează și Teatrul German de Stat, una dintre cele patru instituții culturale din clădire, fapt unic în Europa.
Administrația locală a alocat deja 20 de milioane de euro pentru susținerea viitoarelor proiecte artistice. Dacă va reuși să obțină titlul de Capitală Culturală Europeană, la acestea se vor adăuga încă 5 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Timiş, 5 milioane de euro de la Guvern şi alte 14 milioane de la Uniunea Europeană şi din donaţii.
Brașov
Brașovul va concura în competiția pentru capitala europeană a culturii în 2021 cu cinematograful Arta, aflat în renovare, dar și restul instituțiilor de cultură: teatrul, opera, teatrul de păpuși și filarmonica. Orașul mizează, de asemenea, și pe tradiţie, istorie şi multiculturalitate. De la arhitectura clădirilor la muzică, teatru, dezbateri, concerte şi expoziţii, în Braşov arta este la tot pasul.
În ceea ce privește suma alocată de administrația locală pentru susținerea acestei candidaturi, ea este de 20 de milioane de euro, la fel ca și în cazul Timișoarei. Dacă Braşovul va intra pe lista candidaţilor, banii vor fi cheltuiţi din 2017 până în 2022, în caz contrar această sumă va fi redistribuită altor proiecte incluse în planul de dezvoltare a oraşului.
Iași
Și Iașiul, capitala Moldovei, va miza pe celebrul său Teatru Național, înființat în 1840 și fiind cel mai vechi din țară, în această competiție. Clădirea, este o adevărată bijuterie şi a fost realizată de arhitecți celebri care au făcut construcții similare în Viena sau Praga. Aici a fost jucată şi prima operetă în limba română.
De asemene, anul viitor urmează să fie redeschis şi cel mai important simbol al orașului, Palatul Culturii, aflat în renovare de șapte ani de zile. Acestor două instituții le se adaugă festivalurile literare sau muzicale, concertele, conferințele și dezbaterile cultural-artistice care se organizează în oraș.
Autoritățile locale din Iaşi sunt dispuse să ofere proiectului o finanțare de 15,4 milioane de euro. La aceştia se adaugă încă 6,5 milioane de euro de la Consiliul Judeţean, 10 milioane de euro de la Guvern, 1,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană şi încă 2 milioane din sponsorizări.
Craiova
Teatrul Național, care are peste 165 de ani vechime, este principala instituție de cultură din orașul Craiova pe care administrația locală mizează în competiția pentru „Capitala europeană a culturii în 2021”, la fel ca în cazul Timișoarei și Iașului. Aici se organizează, din doi în doi ani, Festivalul Shakespeare ce atrage trupe de teatru din toată lumea. Craiova se bazează şi pe teatrul de operă și pe clădirile de patrimoniu care au în spate o adevărată istorie.
Pentru susținerea candidaturii orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, autoritățile din Craiova intenționează să aloce o sumă de 55 de milioane de euro.
„Pentru perioada 2016-2022, Craiova a garantat o sumă de 55 de milioane de euro pentru pregătirea activităţilor din 2021, dar şi anul de după când are loc o evaluare, o monitorizare. La această sumă se adaugă alte 20 milioane de euro, sumă garantată prin hotărâri ale tuturor consiliilor judeţene din Oltenia: Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi”, spune Lucian Dindirică, preşedinte Asociaţia Culturală Craiova.