logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să îți construiești propria afacere profitabilă cu ajutorul fondurilor nerambursabile

Ultimii 25 de ani au reprezentat o mobilizare foarte puternică a tinerilor care au părăsit mediul rural și au preferat să plece la oraș sau în strainătate și toate acestea s-au datorat, în special, lipsei locurilor de muncă. Acum, Uniunea Europeană oferă acestora oportunitatea să își construiască propria afacere profitabilă cu ajutorul agriculturii și cu fonduri nerambursabile.

Programul National de Dezvoltare Ruralaă2014-2020 își propune să susțină micii fermieri și a fermelor de familie, a tinerilor fermieri și să finanțeze microîntreprinderile din mediul rural. De asemenea, această sprijinire financiară vine in paralel cu cea acordată de PNDR pentru dezvoltarea și modernizarea fermelor mari.

Submărura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri în spațiul rural” prin PNDR 2014-2020 are ca și scop acordarea de fonduri nerambursabile tinerilor care doresc să se stabilească la sat pentru prima dată în calitate de conducători ai unei exploatații agricole.

Condiții:

  1. Dimensiunea economică a exploataţiei agricole trebuie să fie cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO (valoarea producţiei standard în euro), iar pentru îndeplinirea ei va fi acordat un sprijin financiar pe o perioadă de 5 ani în cuantum de 50.000 de euro (indiferent de mărimea exploataţiei) în două tranşe: prima tranşă de 75% din cuantumul total al sprijinului, acordată la primirea deciziei de finanţare şi cea de-a doua tranşă de 25% din cuantumul sprijinului, acordată în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.
  2. Pentru a deveni șef al unei exploatații agricole trebuie însă ca tânărul fermier să se înregistreze ca microintreprindere/ intreprindere mică cu cel mult 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare.
  3. Accesarea fondurilor europene nerambursabile mai necesită ca fermierii să aibă domiciliul stabilit într-una dintre unităţile administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia se află exploataţia.
  4. Să prezintă un plan de afaceri pe care îl va implementa conform cerinţelor specifice care vor fi menţionate prin Ghidul Solicitantului.
  5. Să devină fermier activ (acel fermier care în anul anterior de plată a beneficiat de plăţi directe de maximum 5.000 de euro şi care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă în cadrul exploataţiei sale) în termen de maxim 18 luni de la data instalării.
  6. Nu trebuie să deţină concomitent un alt loc de muncă în afara unităţii teritorial administrative în care este situată exploataţia, sau a zonei limitrofe a acesteia şi să demonstreze, înaintea celei de-a doua tranşe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei, prin producţia proprie comercializată în procentaj de minimum 20% din valoarea primei tranşe de plată.
  7. Și de asemenea, este obligatoriu ca solicitantul de finanţare să deţină competenţe profesionale (cunoştinţe sau studii în domeniul agricol/ veterinar/ economie agrară) sau să se angajeze că le va deţine în maximum 36 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a finanţării.

Citește și Fondurile europene – principalele tipuri de investiții eligibile

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *