Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Despre_trecerea_la_ora_de_vară
Despre_trecerea_la_ora_de_vară

Despre trecerea la ora de vară

Iată că a sosit și momentul în care vom fi nevoiți să trecem din nou la ora de vară. Acestă schimbare de la ora de iarnă la cea de vară are loc în fiecare an în ultima duminică a lunii martie.

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT), stabilit ca fiind Meridianul Greenwich din Mare Britanie, va fi de 3 ore.

Această zi este cea mai scurtă din an și va avea numai 23 de ore, persoanele matinale fiind cele mai afectate de modificarea survenită.

Din câte se pare organismul uman este supus la niște presiuni suplimentare în prima săptămână după schimbarea orei, astfel că pot apărea tulburări ale somnului, reducerea productivității la locul de muncă, reducerea puterii de concentrare. În funcție de persoană, poate scădea sau crește brusc apetitul astfel că ar fi bine să fim atenți la schimbările care se petrec.

Alte efecte adverse s-ar putea manifesta sub forma durerilor frecvente de cap datorită lipsei unei odihne de calitate și a stresului resimțit în urma acumulării de oboseală.

Studiile cercetătorilor suedezi au arătat faptul că modificarea tiparelor de somn afectează în mod direct ritmul cardiac, statistica evidențiind o creștere semnificativă a ratei infarcturilor în primele trei săptămâni după trecerea la ora de vară.

Cercetătorii australieni au elaborat și ei o teorie care spune că în urma modificării orei crește și numărul sinuciderilor în rândul bărbaților, însă nu au prezentat dovezi foarte solide în acest sens.

În Europa avem de a face cu trei fusuri orare, acestea reprezentând diferențele de ore dintre statele europene. Membrele fusului orar 0 sunt Islanda, Irlanda, Marea Britanie și Portugalia. În ceea ce privește fusul orar 1, aici regăsim cele mai multe state europene, acesta întinzându-se spre est până la granițele cu Finlanda, statele baltice, Belarus, Ucraina, România, Bulgaria și Grecia, acestea din făcând parte din cel de-al doilea fus orar.

Ideea unei astfel de modificări a fost folosită pentru prima dată de civilizații antice care utilizau scale diferite de timp adaptându-se în acest fel la „programul” solar. Dispariția acestora a coincis cu pierderea acestor obiceiuri.

A venit însă anul 1784, atunci când Benjamin Franklin le sugera francezilor să se trezească mai repede pentru a face economii de candele și a utiliza la maximum lumina naturală a Soarelui.

Entomologul neozeelandez George Hudson a avut și el o contribuție importantă pentru că în anul 1895 a prezentat o lucrare în care sugera să se realizeze o schimbare cu două ore a timpului în Martie și Octombrie.

Primul Război Mondial a fost cel care a transformat această idee în realitate, Germania fiind prima țară care a decis să schimbe ore pentru a profita mai mult de lumina naturală și astfel să nu se mai folosească lumina artificială care necesita resurse în plus. Războiul i-a făcut și pe ceilalți să facă o astfel de schimbare, însă după terminarea acestuia multe state au revenit la vechea modalitate de utilizare a fusului orar.

Al doilea Război Mondial a încetățenit această practică mai ales în rândul statelor europene.

După cum spuneam, prima țară din lume care a adoptat trecerea la ora de vară este Germania, în anul 1916. În prezent există aproximativ 70 de state care utilizează această practică.

România a folosit trecerea acesta pentru prima dată în anul 1932, iar cu mici schimbări în ceea ce privește datele când avea loc schimbarea orei, metoda a funcționat permanent până în anul 1943 când practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În anul 1979, ora de vară a fost reintrodusă în țara noastră și de atunci funcționează până în prezent.

Cât de utilă ți se pare schimbarea orei?

Citește și despre topul fericirii în Europa.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *