Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
drona-livrare
drona-livrare

Drone care livrează colete, testate de Google

Conglomeratul Alphabet, din care face parte Google, va începe să testeze drone cu scopul de a face livrări în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, menționând că proiectul este făcut în cooperare cu Administrația Federală pentru Aviație (FAA).

Colaborarea face parte dintr-o serie de inițiative ale administrației Obama pentru încurajarea dezvoltării dronelor pentru alte utilizări decât cele recreative.

Un studiu la unul din cele șase poligoane ale FAA pentru testarea dronelor va implica prototipuri din cadrul proiectului Wing al concernului Alphabet, „pentru a dobândi o experiență operațională completă a serviciului de livrări într-un mediu de testare sigur”, se arată în comunicatul Casei Albe citat de AFP.

Testele vizează în primul rând livrarea unor pachete atașate la exteriorul dronei, de exemplu printr-un cablu sau fir, sau pilotarea aparatelor în afara razei vizuale a operatorului, precum și dezvoltarea unui sistem de comunicații și management al spațiului aerian pentru dronele de dimensiuni mici, la altitudini reduse, de maximum 120 de metri.

Wing este unul dintre marile „pariuri cu viitorul” lansate de laboratorul X, care la origine a fost o divizie a Google, dar în urma reorganizării din 2015 este în prezent subordonată direct conglomeratului Alphabet. Laboratorul s-a ocupat și de alte proiecte, cum ar fi vehiculele fără șofer Google Car sau proiectul Loon privind utilizarea aerostatelor ca relee de internet. Existența proiectului Wing a fost dezvăluită în 2014 prin câteva zboruri pentru livrarea de obiecte mici — bomboane, sticle de apă, mâncare pentru câini — unor fermieri din Australia. La vremea respectivă, s-au promis teste mai aprofundate „în următorii doi ani”, reamintește AFP.

Un purtător de cuvânt al laboratorului X a precizat că este pentru prima dată când dronele din proiectul Wing vor fi testate alături de FAA și a explicat că datele obținute astfel vor fi comunicate autorităților guvernamentale și de reglementare.

Alphabet nu este singura companie interesată de utilizarea dronelor pentru livrarea de colete. Amazon, gigantul comerțului online, menționează din 2013 un proiect de drone pentru livrări, pentru care a anunțat la sfârșitul lunii trecute o nouă serie de teste, în parteneriat cu guvernul britanic.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *