O serie de evenimente culturale va avea loc în 15 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale. Evenimentele, care includ lecturi, concerte și expoziții, vor avea loc atât în centre culturale din țară, cât și din străinătate.
Ziua Culturii Naționale a fost inițiată de Academia Română și un grup de parlamentari în 2010 și sărbătorită începând cu 2011. Ministrul Culturii alocă fonduri pentru organizarea de evenimente culturale în această zi.
Ziua Culturii Naționale în România
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită de Centrul Cultural Media Radio România prin mai multe evenimente, care includ o expoziție fotografică intitulată „Radio România: Cultură, Artă & Media”, deschisă în Sala Radio a Centrului Cultural, emisiuni culturale speciale, teatru la microfon și dezbateri pe teme culturale. Evenimentele vor fi transmise în direct la Radio România Cultural. Teatrul la microfon va fi interpretat din operele literare ale marelui poet și prozator Mihai Eminescu . Mai exact, se vor auzi la radio opere precum „Sărmanul Dionis” sau „Bogdan Dragoș”. Evenimentele organizate de Centrul Cultural Media Radio România au început încă din 11 ianuarie, iar seria acestora va fi închisă abia duminică, în 17 ianuarie.
Academia Română sărbătorește și ea Ziua Culturii Naționale, în Aula Academiei Române, unde va avea loc o dezbatere științifică pe tema „identitatea națională”.
La Ateneul Român, amatorii de cultură vor putea lua parte la un spectacol de muzică tradițională și poezie, intitulat „La porțile ceriului”. Spectacolul este condus de Grigore Leșe și alți invitați precum Zamfira Mureșan și Mihai Moldovan.
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și de instituții din afara capitalei. Centrul Cultural Sighetu Marmației va organiza în 15 ianuarie, de la ora 12, o manifestare în acest sens, incluzând o discuție despre Mihai Eminescu și universul folcloric românesc, urmată de o proiecție numită „Acasă la Eminescu”, din casa poetului de la Ipotești. Totodată, vor fi interpretate și romanțe pe versurile marelui poet, iar apoi manifestarea va avea un moment cultural pe tema „Maramureșul – păstrător al valorilor culturii naționale” unde vor fi prezentate costume populare din zonă și muzică populară.
Ziua Culturii Naționale în străinătate
Ziua Culturii Naționale Românești va fi sărbătorită în acest an și la centre culturale din străinătate, din orașe precum Berlin, Viena, Tel Aviv, Lisabona și New York.
În Berlin,va avea loc un concert de cântece tradiționale românești, în viziunea lui Oana Cătălina Chițu și Dejan Jovanovic, în timp ce în viena, Camerata Regală și Rebekka Hartmann (violonistă) vor susține un concert dirijat de Constantin Grigore. Institutul Cultural Român din Tel Aviv organizează și ei evenimente cu ocazia acestei zile. Aceștia vor dedica o seară literară operei lui Mihai Eminescu, astăzi, de la ora 17. De cealaltă parte a lumii, la New York, Ziua Națională a Culturii va fi sărbătorită printr-un concert de muzică românească, care include muzică tradițională, dar și piese compuse de compozitori români precum Dimitrie Cantemir și George Enescu.
Mihai Eminescu – Poet Național
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în 15 ianuarie, în onoarea lui Mihai Eminescu, care este considerat poetul național al țării noastre. Acesta a fost născut în 15 ianuarie 1850 și a scris opere literare considerate extrem de valoroase pentru literatura românească, opere precum „Luceafărul”, „Ce te legeni”, dar și proză precum „Sărmanul Dionis” sau „Făt Frumos din Lacrimă”.