logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Filmul „Aferim!”, propunerea României la Oscarul din 2016

România ar putea fi prezentă cu un film la ediția din 2016 a Galei Oscarurilor. Țara noastă a propus ca filmul „Aferim!”, al regizorului român Radu Jude, să concureze la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a anunțat marți, 4 august 2015, că a propus ca filmul „Aferim!”, pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin la începutul acestui an, să reprezinte România în cadrul galei celebrului eveniment din lumea cinematografiei.

14 pelicule românești, în competiția pentru Oscar 2016

Anul acesta, 14 pelicule au fost considerate eligibile pentru a deveni propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar 2016, potrivit sursei citate.

Astfel, în această cursă au intrat: „Aferim!”, de Radu Jude, „Cel ales”, de Cristian Comeagă, „Quod Erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, „Poarta albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Ana”, de Alexa Visarion, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Live”, de Vlad Păunescu, „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, „Carmen”, de Doru Niţescu, „Doar cu buletinul la Paris”, de Şerban Marinescu, „Terapie pentru crimă”, de Cristian Vasilescu, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, „Alt Love Building”, de Iulia Rugină, şi „Fata cu ochii verzi”, de Mihai Mihăiescu. Membrii juriului au ales însă, cu majoritate de voturi, ca filmul lui Radu Jude să fie cel care ne va reprezenta țara la Gala Oscar din 2016.

„Aferim!”, poveste istorică din Țara Românească

Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, „Aferim!” este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob țigan fugar (Cuzin Toma).

Din distribuție mai fac parte Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mmTYOY_jQWc]

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul, Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu. Consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător Ada Solomon.

Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene și susținut de Eurimages — fondul Consiliului Europei alocat cinematografiei.

Din propunerile țărilor la Oscarul de anul viitor pentru „Cel mai bun film într-o limbă străină” vor fi alese peliculele ce vor intra pe lista nominalizărilor la această categorie. Câștigătorul va fi aflat în cadrul Galei Oscar din 2016.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *