Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
fonduri-europene
fonduri-europene

Fonduri europene alocate pentru internetul din mediul rural din România

45,7 milioane de euro vor fi alocate de către Comisia Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), proiectului RO-NET. Decizia a fost luată de CE miercuri, 26 octombrie. Proiectul românesc finanțat a fost început în perioada 2007 – 2013.

Un număr de 783 de localități din mediul rural ar urma să aibă internet în bandă largă (broadband), ca urmare a RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicații din România.

„Acest proiect arată în mod concret modul în care Fondurile Structurale și de Investiții Europene contribuie la dezvoltarea pieței unice digitale. Odată cu introducerea internetului în bandă largă în zonele rurale vin și oportunități economice și o mai bună calitate a vieții pentru locuitori”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Broadband pentru aproximativ 400.000 de oameni

Grație RO-NET, aproximativ 400.000 de persoane, precum și 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice vor avea acces la internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul, în urma licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, a declarat recent, într-un interviu că procedura de fazare a proiectului Ro-Net, prin care 783 de localități dezavantajate ar trebui să beneficieze de rețele de Internet în bandă largă, nu s-a încheiat și, cel mai probabil, obiectivul de finalizare a acestuia până la sfârșitul anului nu va putea fi atins.

RO-NET, împărțit în două etape

RO-NET este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai a acestui an, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, „RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice”.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *