Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
examen
examen

Începe sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat începe marți, 16 august, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice în comunicarea orală în limba română și maternă. Pentru această sesiune a examenelor s-au înscris 42.261 de absolvenți de liceu.

Cele două probe se vor desfășura în intervalul 16-17 august. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională va avea loc între 17-19 august, urmând ca ultima probă orală — evaluarea competențelor digitale să aibă loc pe 18 și 19 august.

Dintre cei 42.261 de absolvenți de liceu înscriși, 27.848 provin din promoția curentă, iar 14.413 din seriile anterioare. De asemenea, 39.815 de candidați au absolvit o formă de învățământ la zi, 1.027 — la seral, iar 1.419 — la frecvență redusă. În prima sesiune au fost declarați respinși 41.037 de candidați (toate promoțiile).

Ministerul a menționat că subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: experimentat, avansat și mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale se consideră că nu a susținut proba.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probele scrise și nota 5 la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examinările scrise din a doua sesiune încep luni, 22 august, cu proba la Limba și literatura română și continuă marți, 23 august, cu proba Limba și literatura maternă, respectiv miercuri, 24 august, cu proba obligatorie a profilului. Testele scrise se încheie vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate (până la ora 16:00) și depunerea contestațiilor (orele 16:00 — 20:00) vor avea loc pe 29 august, iar afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *