Generic filters

Institutul Cultural Google se relansează sub o nouă denumire

Platforma online Google Cultural Institute, parte a conglomeratului Alphabet, care acționează ca un muzeu virtual al artei și culturii din întreaga lume va fi relansată sub numele Google Arts & Culture. Aceasta va veni cu câteva îmbunătățiri față de vechea platformă, optimizări care vor îmbunătăți experiența turului virtual. Totodată, aceasta va fi disponibilă și pe mobil, atât pe iOS, cât și pe Android.

Platforma Google Cultural Institute şi-a schimbat denumirea în Google Arts & Culture şi aduce noutăţi privind îmbunătăţirea experienţei de tur virtual (3D, 360 de grade), conţine o funcţie de recunoaştere a operelor de artă şi oferă posibilitatea unor căutări speciale care evidenţiază evoluţia în timp a artei în baza elementului căutat (culoare, un anumit obiect etc), potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 21 iulie.

Printre noutăţile pe care le aduce platforma se află şi posibilităţile de „search”. Astfel, există noi moduri în care poate fi explorat conţinutul prezentat de cele peste 1.000 de muzee şi instituţii culturale partenere din 70 de ţări.

De exemplu, utilizatorul poate căuta orice de la pantofi la obiecte de aur; poate explora arta din punct de vedere cronologic (cum au evoluat lucrările lui Van Gogh de la sumbru la luminos) şi poate obţine rezultate privind lucrările artiştilor organizate după culoare (cum foloseşte Monet tonurile de gri în lucrările sale).

O altă noutate e reprezentată de faptul că a fost adăugat suport pentru Cardboard în aplicaţiile de mobil, fiind disponibile peste 20 de tururi în realitatea virtuală, care oferă o experienţă vizuală la 3600, cu explicaţii vocale. În acest mod, utilizatorii pot face un tur virtual al artei stradale din Roma sau să exploreze Templul lui Zeus din perioada clasică grecească, din Sicilia.

Aceste tururi 3D în Cardboard sunt disponibile doar în aplicaţiile de iOS sau Android, nu şi pe versiunea de desktop sau pe cea de browser mobil.

Totodată, este disponibilă şi funcţia de recunoaştere a operelor de artă, denumită „Art Recognizer”, deocamdată doar pentru patru instituţii culturale: Dulwich Picture Gallery din Londra, Art Gallery of New South Wales din Sydney şi National Gallery of Art din Washinton DC, Google intenţionând implementarea funcţiei în mai multe muzee din toată lumea.

Cu ajutorul aplicaţiei „Art Recognizer”, utilizatorii pot îndrepta camera telefonului către opera de artă expusă şi astfel vor fi afişate toate informaţiile despre obiectul respectiv. Puteţi urmări aici un gif care arată cum funcţionează Art Recognizer.

Poveşti zilnice reprezintă „doza” zilnică de cultură, poveşti care sunt evidenţiate pe prima pagină în fiecare zi. Poate fi vorba despre evidenţierea zilei de naştere a unui artist sau a sărbători un eveniment istoric. Aceste poveşti zilnice adună elemente din colecţii din instituţii culturale din întreaga lume pentru a spune o poveste care să fie relevantă pentru cât mai mulţi utilizatori ai Google Arts & Culture.

Noul Google Arts & Culture este orientat către explorare şi interacţiune în reţele de socializare. Platforma permite explorarea de la „pisici în artă de la anul 200 î.Hr” până la „culoarea roşie în expresionismul abstract”.

Utilizatorii pot citi textul original al discursului „I have a dream” al lui Martin Luther King şi apoi să vadă unde l-a ţinut pentru prima oară în faţa publicului.

Platforma este disponibilă pe desktop şi pe mobil, prin aplicaţiile de iOS şi Android

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *