Petrecem ore pe rețele de socializare, avem în permanență o imagine denaturată a succesului și ne simțim vinovați de fiecare dată când nu atingem aceste standarde de perfecțiune stabilite de Internet. Dacă îți petreci mai mult timp de Instagram decât cu prietenii, te simți dezamăgit de tine și nu mai știi cum să ții pasul cu toate trendurile online, trebuie să afli cât de toxice sunt de fapt rețelele de socializare.
Cariera și succesul
Problema
Intri pe feed să vezi ultimele noutăți și dai de conferințele fantastice la care au participat colegii tăi din liceu. Un coleg de facultate tocmai și-a schimbat locul de muncă și acum câștigă triplu. Iar vecina ta îți trimite în permanență cereri să apreciezi pagina fiului său, acum antreprenor.
Răspunsul
Acum că ne-am demoralizat suficient să privim totuși faptele. Nimeni nu va posta cât de greu îi este la un loc de muncă, cât timp nu poate petrece cu familia și cate responsabilități are. Nu uita că pe Internet vedem doar ceea ce vor oamenii să credem despre ei. Simți că ai fost deja afectat de mesajul de pe social media? O propunere este aceea de a participa la un eveniment sau de a te implica și tu într-un proiect. Nu mai pierde timpul gândindu-te la succesul altora, e momentul să te implici în societatea în care trăiești.
Standarde de frumusețe intangibile
Problema
Ai văzut sute de fotografii de la Met Gala sau de la Premiile Oscar, ai admirat noile creații de vestimentare de la Fashion Week și ai aflat că noul model “plus size” al Victoria’s Secret poartă mărimea 34. Revenind cu picioarele pe pământ, aceste persoane sunt fotomodele, actori sau sportivi.
Răspunsul
Nu este greșit să vrei să îmbunătățești felul în care arăți, dar în același timp trebuie să ai în vedere faptul că suntem diferiți și standardul de frumusețe nu corespunde întotdeauna cu nevoile noastre din punct de vedere fiziologic. Pe scurt, pentru cineva poate să fie etalonul ideal, iar pentru altcineva poate să fie deosebit de nesănătos și chiar periculos. În concluzie, există nenumărate conturi care prezintă exerciții și sport, dar și un stil de viață sănătos. Dacă tot petreci mult timp online poți urmării persoane care te motivează.
Vacanțele în destinații exotice
Problema
Paris Hilton are propria ei insulă, George Clooney are un domeniu lângă lacul Como și până și prietenii tăi au petrecut o lună pe Coasta de Azur. La fel ca și în cazurile anterioare, aceasta este o imagine proiectată. Da, oamenii merg în vacanță, își fac fotografii și le postează pe social media.
Răspunsul
Nu uita că și tu ai postat vara trecută fotografii din Santorini, așa că nu trebuie să existe absolut niciun motiv de gelozie față de cei care au postat fotografii din excursia lor la schi. Tu nu schiezi, iar ei nu înoată. O modalitate excelentă de a combate acel sentiment de dezamăgire este să începi să urmărești conturile și personale a căror hobby-uri te interesează și le practici. Chiar și pe social media te poți proteja. Pentru integritatea stimei tale de sine, tot ce trebuie să faci e să te înconjori de lucruri care te pasionează și te inspiră.
Influencers
Problema
Internetul pare a fi împânzit de aceste persoane care duc o viață perfectă. Te-ai întrebat de sute de ori „Ei ce lucrează?” „Cine îi plătește?” „Cum se ridică la standarde de lux?”. Faptul că admiri activitatea unor persoane și o compari cu a ta nu duce decât la scăderea încrederii în tine.
Răspunsul
Răspunsurile la întrebările de mai sus ar fi că…nu există încă o definiție care să înglobeze toate aspectele în ceea ce privesc meseria de influencer, așa că o să îi intitulăm drept lideri de opinie în mediul online. Te întristează să vezi așa ceva în fiecare zi? E momentul să dai unfollow. Dacă nu simți că persoanele respective îți aduc un plus de creativitate sau nu reprezintă un model pentru tine, nu ai de ce să le urmărești activitatea. În schimb, poți urmări persoane de la care crezi că ai într-adevăr ceva de învățat, cum ar fi designeri, artiști, fotografi sau sportivi.