Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Liceenii și studenții vor beneficia de granturi de continuare a studiilor

Guvernul României a aprobat ieri, printr-o hotărâre, programul național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, prin care elevii de liceu, dar și studenții din primii ani de facultate vor fi sprijiniți, prin granturi, să promoveze Bacalaureatul și să își continue studiile.

Programul propus de Ministerul Educației va debuta în luna septembrie a acestui an și se va derula pe o perioadă de șapte ani, cu o finanțare de la bugetul de stat de aproximativ 200 de milioane de euro.

Beneficiarii programului vor fi elevii din liceele cu rezultate scăzute la examenele de bacalaureat şi studenţii din primii ani de facultate din instituţiile publice de învăţământ superior.

Prin acest program se urmăreşte reducerea ratei de abandon şcolar în anii terminali ai învaţământului liceal la 3,5%, creşterea ratei de participare şi de promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanţe slabe, creşterea ratei de înscriere în învăţământul superior şi reducerea abandonul şcolar în primul an de facultate.

Perioada de acordare a sprijinului va fi de maximum patru ani pentru licee şi de cel mult trei ani pentru instituţiile de învăţământ superior. Finanţarea Programului Naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu încadrarea în sumele alocate anual cu această destinaţie şi din alte surse legal constituite.

Sprijinul constă în acordarea de granturi liceelor şi instituţiilor de învăţământ superior de stat în vederea scăderii nivelului de părăsire timpurie a şcolii. Modul de alocare al granturilor precum și cuantumul lor vor fi stabilite pe baza unor criterii de eligibilitate care urmează să fie făcute publice prin ordin al ministrului Educaţiei, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Conform documentului citat părăsirea timpurie a şcolii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au finalizat cel puţin nivelul secundar inferior – echivalentul clasei a opta – şi care nu mai urmează nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională. Potrivit aceleași surse, motivele principale pentru care elevii abandonează liceul sau nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat sunt de natură pedagogică, financiară sau personală.

În condiţiile în care ţinta UE este de 10%, prin acest program România şi-a propus să atingă până în 2020 o valoare a părăsirii timpurii a şcolii de 11,3%, plecând de la 17,3% în 2013, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și despre Olimpiada de Primăvară Online a debutat. Se caută talente pentru spectacole naționale și internaționale

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *