Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Locurile de muncă stresante cresc riscul accidentelor vasculare cerebrale

Oamenii care au locuri de muncă stresante au șanse mai mari să sufere un accident vascular cerebral comparativ cu cei care au locuri de muncă cu un mediu relaxant.

Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători chinezi de la Universitatea Medicală Guangzhou, din China, în urma unui studiu a căror rezultate au fost publicate în prestigioasă revistă medicală Neurology.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au realizat șase teste, în etape, care au implicat un total de aproximativ 140.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani. Pe toată durata experimentului s-a examinat relația dintre stresul de la locul de muncă şi riscul de accident vascular cerebral al oamenilor. Fiecare dintre cele șase etape a durat între trei şi 17 ani.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care au avut locuri de muncă care implicau destul de mult stres au avut cu 22% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au avut de locuri de muncă cu un mediu relaxant.

De asemenea, potrivit aceleiași cercetări, procentul a crescut în cazul persoanelor care încă aveau un loc de muncă stresant în perioada în care au participat la studiu. Aceștia au prezentat 58% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.

Acest studiu demonstrează că expunerea la un mediul de lucru foarte stresant este asociată cu o creștere a riscului de producere a accidentului vascular cerebral ischemic, care este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, cauzat de un blocaj al fluxului de sânge în creier”, a declarat doctorul Yuli Huang, autorul studiului, pentru revista Live Science.

Rezultatele studiului mai arată și faptul că, atunci când ne raportăm la sexe, femeile sunt cu 33% mai expuse unui astfel de atac cerebral decât bărbații, dar asta doar în cazul în care au un job stresant.

Termenele limită și sarcinile multiple provoacă stres

Oamenii tind să experimenteze niveluri ridicate de stres la locul de muncă atunci când aceştia au un control redus asupra a ceea ce au de făcut, sunt tot timpul sub presiunea unui termen limită şi trebuie să coordoneze o multitudine de sarcini în același timp, au mai spus cercetătorii.

Exemple de locuri de muncă stresante, din punctul de vedere al participanților la studiu, sunt cele de chelner sau de asistentă medicală, în timp ce exemple de locuri de muncă cu factor de stres scăzut sunt cele din domeniul științelor naturale şi arhitecturii.

Stresul provoacă și accidente cardiovasculare

Pe lângă accidentele vasculare cerebrale, potrivit studiului citat, stresul influențează și factorii care duc la producerea unor accidente cardiovasculare, precum masa corporală prea mare, nivelul ridicat de glucoză și niveluri anormale de grăsimi în sânge. Aceștia sunt, de asemenea și factori de risc și pentru accidentul vascular cerebral.

Credem că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă joburile stresante cresc direct riscul de accident vascular cerebral sau dacă există și alți factori de risc, pe lângă cel de stres, ce sunt responsabili sau contribuie la creșterea acestui risc”, a mai spus Huang.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *