Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a dezvăluit că 3 din 4 adulți sunt predispuși la probleme cardiace, datorită faptului că inima acestora este mai înaintată în vârstă decât restul corpului.
Dr. Thomas Frieden, directorul Centrului pentru controlul și prevenția bolilor din SUA a declarat că „majoritatea adulților din Statele Unite au inimi mai bătrâne decât vârsta lor actuală”. Datorită unor factori de risc, mușchiul cardiac poate îmbătrâni prematur și să fie astfel mai predispus la infarct sau accident vascular cerebral.
Studiul relevă că inima majorității bărbaților pare cu aproximativ 9 ani mai în vârstă, iar cea a femeilor cu aproximativ 5 ani și jumătate. Factorii care determină vârsta inimii includ obezitatea, tensiunea arterială, diabetul și obiceiurile nocive precum fumatul.
Situația este asemănătoare și in Europa
Bolile cardiace revendică cele mai multe vieți în fiecare an, pe tot teritoriul planetei. Dintre acestea, foarte multe sunt decese provocate de infarcturi sau accidente cardiovasculare. Statisticile arată că în 2008 și-au pierdut viața peste 4,5 milioane de oameni din întreaga Europă.
Testează-ți vârsta inimii
Federația Mondială pentru Sănătatea Inimii a lansat un site, heartage.me unde îți poți calcula sănătatea inimii, bazându-te pe factori precum nivelul colesterolului, nivelul tensiunii arteriale, obiceiuri și antecedente medicale.
Cercetările relevă că cei care și-au aflat vârsta cardiacă au tendința de a face schimbări conștiente în obiceiurile pe care le au, pentru a-și prelungi viața și a scădea riscul unui atac cardiovascular.
Pentru a diminua riscurile problemelor cardiace este recomandat să nu fumezi, să ai grijă la alimentele pe care le consumi astfel încât să menții la un nivel cât mai normal colesterolul și tensiunea arterială. Totodată, încearcă să reduci consumul de alcool și să menții un stil de viață activ, făcând mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.