Ministerul Sănătății lansează un program ce își propune descurajarea fumatului încă din copilărie

Programul „Educație pentru Sănătate”, care își propune să descurajeze fumatul încă din copilărie, va fi lansat la sfârșitul lunii februarie, de către Ministerul Sănătății.

Anunțul demarării acestui program a fost făcut de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, la conferința „Legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise – un model de democrație participativă, susţinută de experţi medicali, în beneficiul sănătăţii publice”, organizată marţi la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. Programul „Educație pentru Sănătate” va fi lansat în data de 24 februarie 2016.

Se vorbeşte zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sănătăţii îşi asumă în mod hotărât acest aspect prin programul sectorial de guvernare şi şi-a făcut un obiectiv – Educaţie pentru sănătate. S-a lucrat mult în ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reuşit să îi reunim pe toţi sub egida preşedinţiei României şi în 24 februarie vom lansa o primă etapă a acestui program prin care ne dorim să creăm atitudini sănătoase încă din copilărie, să putem să explicăm de ce nu este bine acest lucru, nu să interzicem pur şi simplu fiindcă nu o facem de dragul de a strica calitatea vieţii celor care fumează, dar cred că pentru a aduce un singur argument ar trebui să se gândească la viitorul copiilor care nu vor fi expuşi la fum de ţigară”, a spus ministrul Sănătăţii.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a spus că legea anti-fumat va proteja publicul de efectele fumatului pasiv, iar România va fi o ţară mai sănătoasă.

Această lege va avea beneficii semnificative în viitor pentru sănătatea tuturor cetăţenilor români. (…) Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv şi va asigura un aer curat la locul de muncă pentru aceia care lucrează în spaţii închise. Această lege va asigura o Românie mai sănătoasă, iar o Românie mai sănătoasă va deveni o Românie mai prosperă”, a spus ambasadorul Hans Klemm.

Românii, cei mai mulți fumători pasivi din Europa

România pierde 5.700 de oameni în fiecare an din cauza fumatului pasiv, adică 15 persoane pe zi, potrivit datelor prezentate la conferinţă. De asemenea, din totalul celor 42.024 de români care au murit din cauza fumatului de tutun, 13,7%au murit din cauza fumatului pasiv. Datele mai arată că prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă cât şi în spaţiile publice şi acasă.

Românii sunt şi cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fum de tutun la locul de muncă, faţă de media europeană de 72%.

De asemenea, conform Global Youth Tabacco Survey 2013 Romania, aproape 50% dintre tineri susţin că au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Ultimul studiu disponibil este cel realizat de IRES in luna ianuarie 2016, imediat după adoptarea legii antifumat de către Camera Deputaţilor.

Potrivit studiului, 93% dintre participanţi au auzit despre legea care interzice fumatul în spaţiile publice din România. Procentul celor care sunt informaţi cu privire la această lege, conform declaraţiilor lor, creşte direct proporţional cu vârsta respondenţilor şi cu nivelul lor de educaţie.

Dintre intervievaţi, 79% au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege şi doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă faţă de legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice. Legea este susţinută de trei sferturi dintre respondenţi şi 10% dintre ei au declarat că sunt împotriva sa.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com