Titlul de Capitală Europeană a Culturii este un premiu oferit de Parlamentul European unuia sau mai multor orașe europene, pentru un anumit an. Programul a fost lansat în 1985, iar din 2007, acest titlu a fost oferit în paralel unui oraș din Europa Occidentală și unuia din țările central și est-europene. În același an, Sibiul a câștigat acest titlu alături de Luxemburg.
Deși în 2010 se anunțase că România va putea candida la titlul din 2020, lucrurile s-au schimbat între timp, astfel încât țara noastră poate să înscrie în 2015 orașele care vor candida în această competiție pentru anul 2021.
Competiția națională pentru alegerea orașului care va reprezenta țara noastră în această competiție europeană se deschide în 2015. Orașele care și-au anunțat deja candidatura sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova și Arad. Este posibil să asistăm și la candidaturi din partea orașelor Brașov șiSfântu Gheorghe, care și-au anunțat cu 2 ani în urmă intenția de a participa.
O dată ales, orașul care va reprezenta România are la dispoziție 6 ani pentru a dovedi că se află printre cele mai bune din Europa, așa cum a arătat Sibiul în urmă cu 7 ani. Până atunci, fiecare oraș face eforturi de a se promova pentru câștigarea competiției naționale din 2015.
La Craiova au fost organizate Zilele Mihai Viteazul, finanțate de primărie cu 350.000 de lei. Evenimentul a strâns multă atenție prin prezența mai multor vedete și prin reconstituirea bătăliei de la Călugăreni. Iașiul a organizat în 2013 Gala Premiilor UNITER, un eveniment cultural deosebit, care s-a bucurat de multă notorietate și apreciere.
Clujul se bucură de sprijinul a trei universități care vor ajuta la promovarea orașului. Tot în Ardeal a avut loc și vizita scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel în 2010. Acesta a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai.
În Timișoara se desfășoară mai multe campanii comunitare menite a crește notorietatea orașului de pe Bega în această cursă. Dintre aceste campanii amintim Cultura Unește Comunitatea și Arta în spațiul public, derulată de experți locali.
Aradul derulează, de asemenea mai multe programe de arhitectură, responsabilitate socială, apartenență la comunitate. Bucureștiul, fiind orașul unde se concentrează cele mai multe evenimente ale țării, are multe avantaje care îi oferă cele mai multe șanse în această competiție. Datorită superiorității evidente a capitalei, mai multe voci s-au ridicat împotriva candidaturii acesteia, susținând că în această competiție ar trebui să intre celelalte orașe ale țării, nu capitala, deoarece aici unde se concentrează cei mai mulți bani de la bugetul de stat.
Așteptăm și opinia voastră despre care dintre aceste orașe credeți că merită cel mai mult să reprezinte România în această competiție.