logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Palatul Culturii din Iași se redeschide

Palatul Culturii, una dintre cele mai emblematice clădiri culturale din Iași, va fi redeschis, parțial, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie.

Acesta va reintra în circuitul cultural după o pauză de aproximativ opt ani, timp în care a fost închis pentru renovări din fonduri guvernamentale.

Palatul Culturii va găzdui expoziții temporare

Palatul Culturii face parte din Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași, iar cei care vor dori să îl viziteze în acest an trebuie să știe că Palatul va găzdui „expoziții temporare de excepție, cu piese din patrimoniul celor patru muzee din cadrul Complexului Muzeal Moldova, respectiv Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Știință Ștefan Procopiu. La aceste expoziții se vor adăuga altele două deosebit de valoroase: „Aurul și argintul românesc”, cea de-a doua expoziție fiind Artă și ceremonial la mesele Regale”, a declarat pentru Agerpres Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova”.

Întreaga clădire, disponibilă de anul viitor

Deși restaurarea clădirii în care se află Palatul Culturii se apropie de finalizare, vizitatorii nu vor putea vizita toate încăperile muzeului în acest an. Asta pentru că legislația conservării patrimoniului interzice acest lucru, pe o perioadă de 6 luni de la finalizarea lucrării de restaurare. Totodată, după restaurare, Palatul Culturii din Iași va avea nevoie de mobilier nou și resurse umane pentru a putea funcționa în condiții optime.

Palatul Culturii, în renovări de opt ani

Clădirea Palatului Culturii a intrat în renovări în luna august 2008, iar reparațiile au constat în consolidarea planșeelor cu centuri de beton armat, dar și consolidarea structurii metalice centrale, ancorarea grinzilor metalice în centuri, înlocuirea pardoselilor și a tencuielilor degradate, unde este posibil și protejarea pardoselii artistice. Nu în ultimul rând, au fost montate geamuri termopan, s-au restaurat fațadele clădirii simbol și a fost refăcut întregul sistem de instalații.

Simbol cultural în Iași

Clădirea a fost construită între 1906 și 1925, în stil neogotic, reprezentând una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială. Clădirea a fost construită din materiale ușoare, iar decorarea unor săli s-a realizat dintr-un material de construcții brevetat de Henri Coandă. Numit bois-ciment, care imită lemnul de stejar. Clădirea a fost inaugurată în 1925 și a servit drept Palat de Justiție, până în 1955, iar de atunci și până în prezent a deservit Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *