logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Patru păsări flamingo au fost observate în România

flamingo2

Patru specimene de pasăre flamingo au fost observate într-o expediție a Societății Ornitologice Române (SOR) care a avut loc sâmbătă, 20 august, în Tulcea. Păsările sunt o apariție extrem de rară pentru România, menționează comunicatul de presă emis de SOR.

„Pentru că păsările se sperie uşor de oameni, ornitologii folosesc la observaţii binocluri şi lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist și a reușit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor. Specia are răspândire în Europa, Africa şi respectiv Asia. În Europa are o distribuţie largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariţie foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populaţie cuibăritoar”, se arată într-un comunicat de presă al Expediţiei Naţionale a Societăţii Ornitologice Române (SOR).

14115677_1492196440806577_3084235582768768670_o

Sursa foto: Societatea Ornitologică Română – Facebook

Ornitologii spun că păsările preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului.

Se hrăneşte în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantităţii mari de carotenoizi pe care o obţine din consumul crustaceilor capturaţi pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg”, potrivit documentului citat.

SOR organizează din 1990 tabere ornitologice şi expediţii în Delta Dunării. Anul acesta, acţiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locaţii – la Maliuc şi la Vadu.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *