Pentru ce vor plăti românii mai mult din 1 aprilie

Ziua Păcălelii aduce cu ea scumpiri mai mult decât serioase. Prețul alimentelor, carburanților, gazelor naturale, produselor de panificație, serviciilor de transport, dar și costul hainelor și al țigărilor se va mări începând din luna aprilie a acestui an.

Benzina și motorina vor fi primele care se vor scumpi. Acest lucru este provocat de majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pentru fiecare litru. Acciza a fost inițiată de guvernul Ponta, care susține că nu există suficiente venituri la buget. După această scumpire, benzina va costa aproximativ 6.2 lei pe litru, iar motorina 6.5 lei. Astfel, românii vor plăti pentru un plin de rezervor de 50 de litri cu 25 de lei mai mult decât acum, conform opiniatimișoarei.ro.

Majorarea prețului carburanților crește automat și scumpirea prețului la orice servicii de transport sau curierat, a căror activitate depinde de consumul de carburanți. Secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, a declarat pentru știrile ProTv că ”Foarte probabil va fi o majorare psihologică și prețurile produselor și serviciilor vor fi majorate cu circa 10%. Lucru din care pierde toată lumea – cetățeanul român, firmele din România care oferă produse și servicii”, citează opiniatimișoarei.ro.

Prețul gazelor naturale va crește și el de la începutul lunii viitoare, cu 2% pentru cetățeni și cu 5% pentru companii. Citat de zf.ro, directorul general al producătorului de cărămizi Cemacon, Liviu Stoleru, a declarat ”Scumpirea gazelor, a energiei electrice, a combustibililor precum şi creşterea redevenţelor vor majora cu minimum 10-15% costurile de producţie. Vom fi obligaţi să transferăm această scumpire în preţurile de vânzare”.

Acest lucru va duce și la majorarea costului produselor de panificație, iar prețul pâinii ar putea reveni la valoarea din urmă cu 7 luni, când a fost micșorat TVA-ul de la 24% la 9%. Acea ieftinire va fi cel mai probabil anulată.

Țigările vor suferi și ele o scumpire, prețul unui pachet de tutun ajungând să coste cu 50 de bani mai mult. Scumpirile acestea vor avea un impact asupra finanțelor unei familii de aproximativ 100 de lei pe lună și de circa 1000 de lei pe an, conform opiniatimișoarei.ro. 

Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.