Cumpărarea like-urilor false pe Facebook, a vizualizărilor falsificate pe YouTube sau a followers fictivi pe Twitter sunt practici din ce în ce mai întâlnite printre diferite vedete sau companii din întreaga lume.
Există mai multe așa numite ”ferme de click-uri”, ale căror angajați sunt plătiți pentru a viziona videoclipuri pe YouTube, pentru a redistribui anumite comentarii de pe Twitter sau pentru a apăsa butonul Like de pe Facebook, toate cu scopul de a crește considerabil traficul de pe rețelele de socializare, informează dailymail.co.uk.
Această piață a click-urilor false, aflată în plină dezvoltare, a fost scoasă la iveală de o analiză realizată de Associated Press. În prezent, autoritățile din domeniul online fac eforturi pentru a opri aceste practici, deoarece s-a dovedit faptul că anumite case de discuri online sau companiile care organizează show-uri TV au făcut mai multe milioane de dolari prin creșterea falsă a activității lor de pe rețelele de socializare, relatează Mediafax.
Conform declarațiilor din 2013 ale bloggerilor italieni Andrea Stroppa și Carla De Micheli, specialiști în securitatea online, vânzările de followers falși pe Twitter pot genera între 40 și 360 de milioane de dolari, iar activitățile fictive de pe Facebook au generat în 2013 venituri de 200 milioane de dolari.
Lupta împotriva acestor practici este dusă de firmele a căror activitate depinde de credibilitatea lor în social media, dar și de YouTube sau firma mamă, Google. De asemenea, Facebook conduce frecvent operațiuni de curățare a bazei sale de conturi, după ce s-a descoperit că 14.1 milioane dintre cei 1,18 miliarde de utilizatori activi au conturi false.
Centrul internațional al acestor ”ferme de click-uri” se află în orașul Dhaka, capitala statului Bangladesh, oraș cu 7 milioane de locuitori. Aici, pagina fotbalistului Lionel Messi are 51 milioane de like-uri, pagina de securitate a Facebook are 7.7 milioane, iar cea a grupului Google are 15.2 milioane de like-uri.
David Burch, director la TubeMogul, o companie de marketing pe piața video din Statele Unite ale Americii, a declarat, citat de wall-street.ro că achiziționarea acestor click-uri ”Este o afacere proastă. Dacă un advertiser descoperă vreodată că ai făcut așa ceva, nu va mai face niciodată afaceri cu tine”.