Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
alegeri 26 mai
alegeri 26 mai

Dimineața la vot: de ce să fiți printre primii care ștampilează buletinele în 26 mai?

Un nou tur de alegeri se apropie și de această dată el este unul special. Pentru a scuti alegătorii de efortul fizic de a se deplasa de două ori la urne, mai marii conducători au decis organizarea alegerilor pentru Parlamentul European în același timp cu referendumul denumit, neinspirat am zice, „pentru justiție”.

Oricare ar fi opinia noastră despre funcționarea celei din urmă, trebuie să recunoaștem că ea există. Într-adevăr, „Referendumul pentru modificarea legilor justiției” nu sună la fel de catchy, e prea greu de rostit de către intelectualii țării și nu are aceeași putere de promovare.

Acestea fiind spuse, unirea celor două oportunități de manifestare a dreptului civic reprezintă o obiecție puternică a argumentului stagnării absolute a României în ultimii 20 de ani. În toamna anului 2007, Plenul Camerei Deputaților adopta amendamentul conform căruia alegerile de orice tip nu pot fi organizate în același timp cu un referendum. Chiar dacă acesta poate fi singurul semn al evoluției țării noastre, argumentul devine invalid.

Dacă vă întrebați care este relevanța acestei lecții de istorie în contextul subiectului articolului, putem să vă răspundem că ați pus o întrebare bună. Pentru că am lămurit acest aspect, vă invităm în continuare să profitați de acest drept constituțional și vă recomandăm să îl aplicați dimineața din următoarele motive:

  1. Nu vă veți afla printre cei care au pierdut valul hashtag-urilor #euamvotat #pentrujustitie #mergilavot #[injurie][partid politic] #decesuntaici, ci veți deveni chiar inițiatorii lor

În anul curent viața pe social e sinonimă cu existența, ba chiar o confirmă pe cea din urmă. Dar like-urile nu pică din cer, iar pozele cu îmbrăcăminte sumară nu mai sunt suficiente (vor fi de fapt întotdeauna). Mai mult decât, trendurile dispar repede în acest mediu în care atenția ocupanților este imposibil de menținut mai mult de 2 secunde. Însă, dacă ai ales să te prezinți la vot în primele ore ale zilei vei prinde primul și cel mai puternic val de like-uri.

  1. Nu prindeți valul după biserică, după masa de prânz, după bere, după toți m-au presat să merg la vot sau după mai am o oră să votez

Dacă nu vreți să stați la coadă în ziua de vot ca la o anumită firmă de panificație în ziua de Crăciun sau Paște, vă recomandăm să puneți ștampila pe buletine de dimineață. Mai mult, ritmul stabilit în deplasarea până la secție nu trebuie să fie întrerupt odată cu intrarea în aceasta. Constanța e cheia succesului.

  1. Nu există reguli clare cu privire la valoarea maximă a alcoolului din sânge în momentul votului, astfel încât puteți vota chiar după ieșirea din club

De cele mai multe ori, activitatea ce urmează unei nopți intense trebuie cântărită cu atenție. Pentru a nu vă limita șansele de a petrece un weekend perfect, puteți alege să încheiați o petrecere reușită cu o vizită la urnele de votare. Vă recomandăm însă să evitați dialogul sau monologul în interiorul secției și să vă asigurați că titlul buletinului de vot coincide cu cel al urnelor de votare.

  1. Aveți scuza de a merge în pijama la vot

Dacă decideți să mergeți în primele ore ale zilei la vot, puteți elimina o parte de disconfortul resimțit atunci când citiți numele partidelor politice de pe buletin printr-o ținută lejeră. E dimineață, secția de votare e situată în apropiere, astfel încât nimeni nu poate judeca alegerea de a vă exersa dreptul civic în acest fel.

  1. Aveți toată ziua să nu vă mai gândiți nicio secundă la vot

Puteți scăpa cât mai repede de povara luării unei decizii și aveți șansa de a evita orice gând filosofic în legătură cu futilitatea votului sau competența candidaților dacă vă deplasați devreme spre secțiile de votare. În acest fel, caracterul agitat al politicii românești devine o problemă din trecut.

Acestea sunt doar câteva motive care fac din dimineață cea mai bună perioadă de mers la vot. Așteptăm argumentele voastre în sprijinul alegerii acestei perioade a zilei. Ne vedem la secție! Preferabil, cea de vot.

Informativ – ce facem la vot?

  1. Alegem cine ne reprezintă în Parlamentul European.
  2. Răspundem cu DA sau NU la prima întrebare a referendumului: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  3. Răspundem cu DA sau NU la a doua întrebare a referendumului: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

3 buletine de vot, 3 mișcări de mână de sus în jos, 3 urne corespunzătoare în care acestea trebuie introduse.

Picture of Tudor Gădălean

Tudor Gădălean

„Cuvintele au o putere magică. Ele pot să scoată la suprafață cele mai puternice emoții și să determine toate acțiunile omului.” – Sigmund Freud

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *