Începând din acest an fertilizare in vitro este posibilă și în cazul animalelor. În vara anului 2015, în Statele Unite ale Americii s-au născut primii cățeluși concepuți în eprubetă, marcând astfel, după mulți ani de eșecuri, succesul unei proceduri de fertilizare in vitro care este utilizată deja pe scară largă pentru oameni de peste 30 de ani.
Tehnica fertilizării in vitro este utilizată la oameni începând din anii 1970. Primul bebeluș uman conceput în eprubetă s-a născut în 1978, în Marea Britanice, țara în care a fost inventată această tehnică revoluționară.
S-au născut primii șapte cățeluși din lume concepuți în vitro
Deși tehnica fertilizării in vitro a fost folosită și în cazul animalelor însă aceasta nu a avut succes până în vara acestui an. Reușita cercetătorilor americani deschide posibilitatea conservării unor rase canine aflate pe cale de dispariție.
Această procedură revoluționară, în cazul animalelor, este descrisă pe larg într-un articol publicat, miercuri, 9 decembrie, în revista științifică Public Library of Science One,
„Cei şapte căţeluşi, care s-au născut în iulie, reprezintă un amestec de rase – beagle, labrador şi cocker – şi sunt cu toții într-o stare de sănătate perfectă”, a precizat Alex Travis, profesor de biologie a reproducerii la Facultatea de medicină veterinară din cadrul Universităţii Cornell din Statele Unite, coordonatorul acestui studiu.
În total, 19 embrioni fecundați în laborator au fost transferați în uterul unei cățelușe. „Am încercat de la mijlocul anilor ’70 fecundarea în vitro la câini, dar nu am reuşit niciodată”, a explicat Alex Travis.
Dificultatea se explică prin faptul că aceste patrupede au cicluri de reproducere diferite faţă de cele ale altor mamifere, fapt care face dificilă fecundarea ovocitelor. Grație tehnicii dezvoltate pentru a surmonta aceste dificultăți, cercetătorii americani spun că au reușit să obțină o rată de succes a fecundării în vitro de 80-90%. De asemenea, congelarea embrionilor a fost un alt obstacol pentru cercetători, pe care aceștia au reușit să-l depășească din 2013.
Peste 350 de boli comune, întâlnite la oameni și câini
Potrivit specialiștilor, noul studiu ar putea furniza, de asemenea, o serie de informații despre multe dintre bolile care sunt comune oamenilor şi câinilor.
Câinii împart cu oamenii peste 350 de boli moștenite şi trăsături genetice, acest număr fiind de aproape două ori mai mare decât cel al informațiilor genetice pe care oamenii le au în comun cu oricare altă specie.