logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Proiectul unui inginer român, premiat de NASA

Un dispozitiv tehnic realizat de inginerul român Adrian Cârlan – stabilit în Cipru – împreună cu echipa sa, a fost premiat de Agenția spațială americană NASA. Este vorba despre „ArachnoBeeA”, o dronă utilitară ce poate fi folosită pe o stație spațială.

Românul și echipa sa, formată din informaticieni din Republica Cipru, Serbia și Ucraina, au participat la o competiție internațională organizată de NASA în care concurenților li s-a cerut să creeze o aplicație pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spațiului și la îmbunătățirea calității vieții pe Pământ.

Juriul „NASA International Space Apps Challenge” a selecționat proiectul echipei din Cipru și alte 5 dintre cele 950 de proiecte din 135 de țări. Proiectul echipei din care face parte și Adrian Cârlan este intitulat ‘ArachnoBeeA’ și constă în construirea unei drone utilitare pentru o stație spațială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje și echipamente.

NASA a invitat echipa „ArachnoBeeA” la Centrul Spațial Kennedy din Florida (SUA) pentru a participa la lansarea rachetei Space-X, în luna septembrie 2015.

Dronă utilitară pentru nave spațiale

Adrian Cârlan a explicat, într-un interviu acordat site-ului Pulsul Afroditei, că ArachnoBeeA este o dronă utilitară ce poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul stației spațiale ISS.

Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiții de lucru. Astfel, în ambient presurizat se poate deplasa folosind cele 4 rotoare (albina), iar în spațiile depresurizate cu ajutorul celor 4 membre (păianjen). De aici și conceptul de dronă hibridă Păianjen-Albină”, a declarat informaticianul român, adăugând că, „pe lângă fuziunea de senzori, drona este echipată și cu un braț robotic, care poate fi modificat prin atașarea unor unelte diferite”,

Mediul de dezvoltare și ambiția, cheia succesului

Adrian Cârlan s-a născut la orașul Bacău și absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași. Informaticianul român s-a stabilit în urmă cu cinci ani 5 ani la Limassol.

Întrebat, în același interviu, dacă este greu să te realizezi într-o țară străină, Adrian Cârlan a spus că nu există o regulă a succesului profesional, însă determinarea fiecărei persoane și mediul de dezvoltare pe care o are la dispoziție ar putea contribui la dezvoltarea fiecăruia.

Cunosc multă lume care s-a realizat în România, dar de asemenea cunosc mulți prieteni care s-au realizat peste hotare. Totul ține de firea și de determinarea fiecăruia. Dar în același timp, mediul propice dezvoltării proprii este foarte important (…) Din cauza lipsei de suport, dar și a lipsei investițiilor din infrastructură, industrie, cercetare, educație, oamenii de valoare decid să părăsească țara. Tinerii aleg să lucreze în alte țări pentru a putea să-și realizeze visurile și cariera profesională”, a mai afirmat informaticianul român.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *