Președintele Autorității Naționale de Turism (ANT), Anca Pavel-Nedea, a declarat în cadrul conferinței „Managementul Destinațiilor Offline&Online” că imaginea țării noastre s-a îmbunătățit la nivel internațional. Mai mult, aceasta a spus că România este foarte vizibilă din punct de vedere turistic.
„Imaginea României la nivel internațional s-a îmbunătățit și este foarte vizibilă. Avem un număr de 11 reprezentanți în piața turistică din străinătate, foarte puțini, dar semnalele care se dau de mai bine de o jumătate de an vorbesc de un interes extraordinar față de România, față de destinațiile consacrate de aici sau în curs de consacrare. Suntem într-o competiție cu lumea largă — fără să ne unim acțiunile, gândurile, determinarea, fără să ieșim din anonimat, fără să ne implicăm și să ne activăm spiritul civic nu o să reușim să rezolvăm veșnica problemă, veșnicul articol de presă în care cineva din media se duce la un străin și îl întreabă: ‘Știți de România, nu?’ Asta este faza pe care trebuie să o depășim”, a subliniat președintele ANT.
Ea a afirmat că industria turismului suferă schimbări profunde la nivel internațional, mulți le cunosc „dar nu au început să se întrebe ce trebuie făcut să se adapteze”.
„Nu reușim să ne adaptăm la schimbarea tehnologică cu toate că avem foarte mulți specialiști în IT. Apreciez efortul, dar toată lumea pe unde am fost în România ne dă broșuri, cărți. Sunt extraordinare, dar nimeni nu mi-a dat altceva mai folositor. Nu mai există timp să le citim. Trebuie să găsim instrumente care sunt actuale, concrete, unde să transmitem mesajele. Unele sunt folosite, dar timid. Venim cu Google România care oferă instrumente existente deja pentru promovarea destinațiilor. Trebuie lucrat în echipă, trebuie o promovare agresivă, iar tehnologia existentă ne ajută foarte mult și de aceea trebuie folosită mult mai mult”, a spus sursa citată.
Președintele ANT a mai precizat că există și unii lucrători din turism care se mișcă greoi, că personalul este puțin sau inexistent în alte locuri, salariile sunt mici, și, pe lângă toate acestea, există „problema orgoliilor”.
„Dacă ne bucurăm că am parcurs foarte mulți pași pentru crearea unui mediu asociativ, pe de altă parte, sunt aceeași președinți de asociații turistice de ani de zile care se bat între ei și nu lasă loc accesului unor tineri cu viziune, iar acest lucru este o problemă. Orgoliul nemăsurat, pentru că așa suntem noi, românii. Noi nu studiem, nu analizăm dar distrugem intenția bună a unuia și unul dintre mesajele la care țin foarte mult este această idee: să trecem peste aceste lucruri mărunte. În industria ospitalității s-a investit foarte mult, cu eforturi uriașe, iar dacă nu schimbăm ceva, dacă nu înțelegem că trebuie să trecem peste aceste mentalități, eforturile sunt inutile și se vor pierde”, a explicat Pavel-Nedea.
La conferință au participat autorități publice locale, reprezentanți ai centrelor de informare turistică, ai instituțiilor de cultură, agenți economici, organizații non-guvernamentale din județele Brașov, Sibiu, Prahova, Argeș, Covasna.
Astfel de conferințe s-au organizat în mai multe orașe din țară în decursul ultimelor două luni, Clujul și Suceava urmând să fie ultimele destinații.