logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Românii din străinătate vor putea obține în zece zile certificatele de cazier judiciar

Guvernul României a aprobat marți, 19 ianuarie 2016, o ordonanță potrivit căreia cetățenii români aflați în străinătate vor putea obține într-o perioada de maxim 10 zile adeverințe cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar.

Potrivit documentului citat, cetățenii români care au domiciliul în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC).

Cetățenii români aflați în străinătate vor putea primi, din partea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier juridic într-un termen maxim de 10 zile din momentul solicitării, iar durata de valabilitate a acestor adeverințe este de șase luni”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) face parte dintr-un amplu proces de informatizare şi modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea „E-cons”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, reglementările adoptate reprezintă primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate. Operaţionalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri: adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar şi încheierea unui protocol de cooperare între MAE şi MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții.

Potrivit site-ului Poliției Române, până la adoptarea noii ordonanțe de modificare a legislației în acest domeniu, românii care locuiau în străinătate puteau solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, iar acesta putea fi obținut în maxim 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, pentru persoanele fizice cazierul judiciar se putea solicita şi printr-o persoană împuternicită, conform procedurilor legale în vigoare.

Certificatul de cazier judiciar este un document, eliberat de autoritățile române, prin care o persoană fizică sau juridică poate demonstra dacă împotriva ei au fost luate măsuri cu caracter penal sau administrativ. Potrivit legislației române, certificatul de cazier judiciar este valabil o perioadă de 6 luni de la data emiterii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *