Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Românii își vor alege primarii în 5 iunie

Guvernul a anunțat că alegerile locale se vor desfășura pe data de 5 iunie a acestui an. În această zi, românii își vor alege primarii, consilierii locali și cei județeni pentru următorii 4 ani.

„Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfășurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Întrebat dacă se mai pot organiza alegeri locale în două tururi de scrutin, Suciu a precizat că, din acest punct de vedere, „lucrurile sunt pe un anumit făgaș și nu se mai pot întoarce”. Acesta a adăgugat că „Dacă există alte elemente de constituționalitate care pot întoarce, nu pot să comentez, dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin HG care stabilesc întregul calendar”.

Stabilirea datei alegerilor, cu 75 zile înaintea votării

Potrivit unui comunicat al Guvernului, stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora ziua alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani.

În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică, 19 iunie.

Buget alocat: peste 350 de milioane de lei

Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 2016 este prevăzută suma de 350.663.000 lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat, menționează sursa citată.

În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse și fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripție, ale birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.

Mai mult, sunt previzionate și costurile de implementare a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secțiile de votare ale căror indemnizații sunt asigurate de la bugetul de stat.

Calendarul perioadei electorale

Executivul a mai adoptat și calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie, vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia.

Începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor.

Campania electorală începe în mai

Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7,00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00.

De asemenea, Cabinetul Cioloș a adoptat și o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se va constitui Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice cu atribuții în organizarea alegerilor, precum și ai AGERPRES, Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice — Electrica, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune.

Întreg pachetul legislativ privind organizarea și desfășurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie, data începerii perioadei electorale, arată Executivul.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *