Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Studiu: Consumul de brânză provoacă dependență

Brânza, un aliment foarte comun în bucătăriile românilor, pe care îl consumăm destul de des, atât în starea sa naturală, cât și în anumite rețete culinare, provoacă dependență. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Michigan din SUA.

Potrivit studiului menționat, dependența de brânză seamănă cu celelalte recunoscute de multă vreme ca dependențe: droguri, fumat sau băutură. Este însă mai puțin nocivă, chiar dacă nu face bine sistemului cardiovascular.

Brânza provoacă dependență oricum ar fi consumată

Prin rezultatele acestei cercetări, știința confirmă pentru prima oară dependența unor persoane pentru brânză. Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că acest aliment provoacă dependență atât dacă este consumat în starea sa naturală, cât și ca ingredient în anumite rețete, cum ar fi cea de pizza. Astfel, nu este de mirare că marii amatori de brânză nu se pot abține să termine bucata din fața lor sau, mai rău, întreg platoul.

Studiul americanilor a fost realizat pe baza obiceiurilor alimentare a circa 500 de studenți. Din rezultatele obține a reieșit faptul că mâncarea de care au devenit dependenți cei mai mulți dintre subiecție a fost pizza, fiindcă ar conține multă brânză.

Dependența alimentară, „înscrisă” în gene

Dependența alimentară este în primul rând consecința comportamentelor înscrise în gene, sunt de părere realizatorii studiului. Aceștia cred că, de-a lungul a zeci de mii de ani și din motive de supraviețuire, moștenirea genetică i-au făcut pe oameni să prefere, de exemplu, alimente de origine animală.

Brânza dă cu atât mai multă dependență cu cât conține o proteină care se găsește în toate produsele lactate, caseina. În timpul digestiei, caseina are asupra organismului uman un efect comparabil cu cel al opiaceelor printr-o componentă chimică numită casomorfină. Se știe că brânza este un concentrat de lapte, conținând o importantă cantitate de caseină”, au declarat cercetătorii de la Universitatea Michigan.

Agenția europeană de protecție alimentară a desfășurat deja un studiu privind efectele casomorfinelor asupra sănătății, care nu a ajuns însă la concluzii clare. Așa încât consumatorii pasionați de brânză nu trebuie să se îngrijoreze, cel puțin deocamdată, dar trebuie să fie avertizați că acest aliment poate acționa ca un drog.

Cercetarea a fost publicată deja de U.S. National Library of Medicine.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *