logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] Sărbătorile de iarnă la români – bugetul alocat și locurile favorite de petrecere

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Majoritatea dintre noi ne-am hotărât deja unde ne vom petrece vacanța și am făcut cumpărăturile specifice acestei perioade, mai ales pentru a evita aglomerația de pe ultima 100 de metri cu care ne confruntăm în fiecare an. Cu bugetele deja stabilite și o parte din cheltuieli făcute, putem sta liniștiți și să ne bucurăm zilele libere și de magia sărbătorilor. Însă, ar fi interesant să aflăm unde își vor petrece și alți români concediul și ce buget au alocat pentru Crăciun și Revelion.

Un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center în București și orașele cu peste 100 de mii de locuitori ne arată că bugetul alocat sărbătorilor este la același nivel cu cel de anul trecut, adică peste 1500 lei, dar și că aproximativ 70% dintre români îți vor petrece Revelionul acasă sau la prieteni.

“În acest context, dacă în 2013 ne bucuram de o creştere a bugetului cu aproape 300 lei faţă de decembrie 2012, în acest an, comparativ cu anul trecut, nu avem diferenţe semnificative din punct de vedere statistic care să ne ducă cu gândul la creşterea consumului”, arată studiul.

Cheltuielile pentru produsele alimentare precum carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe, etc se situează la același nivel ca și anul trecut, adică 602 lei. Însă, suma alocată pentru produse nealimentare precum decorațiuni, cosmetice, articole vestimentare a scăzut ușor de la 498 lei la 467 lei. În ceea ce privește cadourile, 90% dintre respondenți intenționează să cheltuie aproximativ 470 de lei pentru a face mici bucurii celor apropiați, cu 5 lei mai puțin decât anul trecut.

Tot la categoria de cheltuieli de sărbători intră și vacanțele sau excursiile organizate în această perioadă. Deși tot mai mulți orășeni au intenția să plece undeva, suma alocată pentru concedii a scăzut de la 1524 lei în 2013 la 1149 lei în 2014. În ultimul rând, să nu uităm de ieșirile în oraș, pentru care suma medie alocată este de 372 lei, aceeași ca și anul trecut.

Crăciunul nu are același farmec fără bradul împodobit, în orice variantă ar fi acesta. Peste 50% dintre respondenți au declarat că nu vor achiziționa un brad natural, ci vor folosi unul artificial, iar 7,4% nu vor împodobi deloc bradul.

Sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase dacă sunt petrecute alături de familie și prieteni. Revelionul 2015 îi va prinde pe 91% dintre respondenți în țară și pe 3,5% în străinătate. Dintre cei care vor rămâne în România, 68,8% vor fi alături de familie și prieteni în propriile locuințe, 13,3% vor merge într-un club/restaurant, iar 13,2% se vor afla într- stațiune montană/balneară.

Peste 800 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 65 de ani au răspuns studiul realizat pe un eșantion reprezentativ pentru București și orașele cu peste 100 de mii de locuitori, în perioada 25 – 28 noiembrie 2015. Marja de eroare a studiului este de ±3,5%.

Voi unde vă veți petrece Sărbătorile de iarnă?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *