Se știe deja că unele femei încep să sufere de depresie prenatală atunci când se află în ultimul trimestru de sarcină. De curând însă, un grup de cercetători canadieni au demonstrat că există un risc major ca și tații să sufere de un tip asemănător de depresie atunci când partenerele lor sunt însărcinate.
Depresia prenatală este o tulburare emoțională des întâlnită în special la femeile care aduc pe lume primul lor copil. Aceasta se manifestă prin apariția unor stări de tristețe, de pierdere a speranței și, uneori, chiar de nefericire, în cazul viitoarelor mame. Aceste tulburări emoționale apar pe seama temei de necunoscut (fiind vorba de prima lor naștere), a presiunii foarte mari legată de acest eveniment sau a lipsei de sprijin din partea partenerului de viață.
Bărbații pot suferii de „depresie prenatală”
Această tulburare emoțională se manifestă însă și la bărbați. Depresia taților înainte de nașterea copilului începe să fie tot mai mult luată în considerare de cercetători, care subliniază că și aceștia au nevoie de sprijin, la fel ca și partenerele lor.
O echipă de cercetători canadieni de la Universitatea McGill a ținut sub observație aproximativ 1.000 de tați — la primul copil — în al treilea trimestru de sarcină a mamelor și a analizat elemente ca starea depresivă, activitatea fizică, calitatea somnului, interacțiunile sociale, relațiile de cuplu și dificultățile financiare. Toate aceste elemente au contribuit la determinarea stării de spirit: de exemplu, o activitate fizică scăzută înseamnă mai puțin chef de mișcare, o retragere în sine. Aceeași observație este valabilă în cazul în care se răresc relațiile sociale și se remarcă tendința de a sta acasă. Și deteriorarea calității somnului este un indicator important al riscului de depresie.
După ce au pus laolaltă datele, cercetătorii au constatat că „14% dintre viitorii tați prezintă simptome evidente de depresie în al treilea trimestru de sarcină a partenerelor lor, cu repercusiuni în perioada de după nașterea copilului fiindcă pentru mulți dintre ei situația se complică după venirea pe lume a bebelușului”. Cei mai puternici indicatori ai riscului de depresie sunt proasta calitate a somnului, o slabă susținere socială, nemulțumirea conjugală, un stres financiar și depresia prenatală care afectează mamele.
Cercetătorii subliniază faptul că observațiile lor „arată necesitatea de a include tații în procesul de detectare și tratare timpurie a depresiei asociate cu trecerea la paternitate, după ce eforturile s-au concentrat până acum pe mame. Este important să se promoveze în rândul taților recomandări în privința somnului, a gestionării stresului și a susținerii sociale”, încheie oamenii de știință canadieni.
Cum putem trata depresia prenatală?
În cele mai multe cazuri depresia legată de aducerea pe lume a unui copil dispare de la sine la scurt timp după nașterea copilului și după acomodarea părinților cu noul membru al familiei.
Totuși, pentru ca această tulburare emoțională să nu se accentueze, medici recomandă viitorilor părinți să se pregătească din timp pentru această nouă etapă din viața lor, prin conștientizarea acestui eveniment și stabilirea măsurii în care aceștia sunt sau nu pregătiți pentru nașterea copilului, iar în funcție de rezultate să ia măsurile aferente situației în care se regăsesc.
De asemenea, se mai recomandă ca viitorii părinți să nu își modifice foarte mult stilul de viață, fața de cel care l-au avut înainte de sarcină, pentru ca trecerea la această nouă etapă din viață lor să nu fie foarte radicală și, de asemenea, să nu renunțe la activitățile care le fac plăcere.
Dacă totuși aceste stări emoționale negative încep să se accentueze, se recomandă consultarea unor specialiști și efectuarea unor ședințe de consiliere.