Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] „Sindromul Vibrației Fantomă” este prezent la 90% dintre utilizatorii de telefoane mobile

Un studiu efectuat de Robert Rosenberger, un asistent universitar la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, arată că aproximativ 90% dintre oamenii care folosesc un telefon mobil experimentează, o dată la câteva săptămâni, „Sindromul Vibrației Fantomă”.

Sindromul are ca simptom principal faptul că utilizatorul are senzația că telefonul său mobil vibrează, însă acest lucru nu se întâmplă în realitate.

„Telefonul tău devine o parte integrată din corpul tău”

Până acum se credea că sindromul era cauzat de o reorganizare a funcțiilor creierului datorită tehnologiei, însă descoperiri recente susțin teoria conform căreia sindromul este cauzat de obiceiuri învățate ale corpului utilizatorilor. Asta înseamnă că organismul utilizatorului recunoaște telefonul mobil ca o parte a corpului acestuia și senzația este asemănată cu cea a purtatului de ochelari (prin faptul că purtătorul de ochelari îi consideră o parte integrată).

Potrivit Express.co.uk, Rosenberger a declarat că „prin obiceiul corporal, telefonul tău devine o parte integrată din corpul tău și tu devii antrenat în a percepe vibrațiile telefonului ca un apel telefonic sau SMS. Astfel, datorită obiceiului învățat, devine extrem de ușor să percepi senzații similare ca fiind o vibrație a telefonului mobil.”

Cauze ale sindromului – vânt sau spasme musculare

Printre senzațiile pe care corpul tău le poate asocia cu spasme musculare se numără și spasmele musculare ale piciorului (în zona buzunarului unde îți ții de obicei telefonul) sau adierea vântului prin materialul hainelor tale, dar și a simplei mișcări a telefonului mobil în buzunarul tău.

O altă cauză a apariției sindromului ar putea fi dependența de telefoanele mobile, potrivit unui studiu efectuat de psihologul Sally Andrew de la Nottingham Trent University.

Majoritatea oamenilor cred că sunt singurii care simt asta

Cercetările lui Rosenberger au scos la iveală faptul că o mare parte dintre cei afectați de „Sindromul Vibrației Fantomă” cred că sunt singurii cărora li se întâmplă asta și că, atunci când află că e una dintre cele mai comune senzații printre utilizatorii de telefoane mobile, aceștia se simt ușurați.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *