logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Un nou recif descoperit în spatele Marii Bariere de Recif

recif_36895010

Un recif întins pe o suprafață de peste 6000 de kilometri a fost descoperit de cercetătorii australieni. Acesta a fost descoperit în timp ce oamenii de știință investigau urmele unei structuri geologice și se află în spatele Marii Bariere de Recif din Queensland.  

Noua podea marină a dezvăluit o zonă cu movile rotunde, fiecare măsurând între 200 şi 300 de metri, unele situându-se la 30 de metri adâncime. Cercetătorii au descoperit dovezi ale unui recif imens în ultimii 30 de ani, dar până în prezent nu au avut ocazia să-l cerceteze, Descoperă.ro.

Aeronava Royal Australian Navy a zburat deasupra zonei şi a cartografiat forma, mărimea și marea scală a adâncimii recifului.

„Am întocmit harta a peste 6.000 de kilometri pătraţi. Dimensiunea este de trei ori mai mare decât estimările anterioare, fiind cuprinsă între Torres Strait şi nordul portului Douglas”, a declarat unul dintre cercetători, Mardi McNeil, de la Universitatea Tehnologică din Queensland.

„El formează clar un habitat semnificativ care acoperă a suprafaţă mai mare decât recifele de corali adiacente”, a adăugat el.

Cu ajutorul tehnologiei LIDAR (Light Detection and Ranging), care utilizează laserul în locul undelor radio pentru a măsura distanţa formaţiunilor ascunse, cercetătorii au reuşit să delimiteze zona. Experţii au confirmat că formaţiunile sunt realizate din Halimeda, o algă verde poreclită alga cactus deoarece arată precum opuntia, o plantă australiană.

Descoperirea acestei întinderi vaste de recif a stârnit interesul cercetătorilor asupra efectelor schimbărilor climatice şi a acidifierii apei oceanelor, ce pot afecta populaţiei de Halimeda.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.