Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
steagul-romaniei_
steagul-romaniei_

Ziua Națională a României – 1 decembrie

Știi că azi e zi liberă, așa că școala și/sau serviciul nu sunt pe lista preocupărilor tale. Dar câte știi de fapt despre această zi? De unde a pornit și care e istoria Zilei Naționale a României?

Inițial, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai. În data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării Principatelor Române Unite. Un an mai târziu, tot Carol a promulgat și Independența de Stat a României, urmând ca în 1881, camerele Parlamentului să voteze transformarea țării din principat în regat.

Ziua Națională a României a fost schimbată din 10 mai în 23 august în anul 1947, fiind sărbătorită drept ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944, conform Wikipedia.

Data de 1 decembrie a fost adoptată abia în 1990 de Parlamentul României și promulgată de Ion Iliescu. Ziua aleasă face trimitere către data de 1 decembrie 1918, când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România prin Proclamația de la Alba Iulia.

Astăzi trebuie să sărbătorim cum se cuvine ziua țării noastre și să încercăm să cunoaștem cât mai mult din trecutul României și din ceea ce ne definește ca nație.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *