Biserica catolică „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca este a doua cea mai mare biserică gotică din România, după Biserică Neagră din Braşov.
Construcția bisericii a început în anul 1316, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou, anul în care locuitorii Clujului au primit o serie de beneficii printre care și libertatea de a-și alege preotul. Odată cu această libertate în Cluj a fost ridicat și unul dintre cele mai impunătoare lăcașuri de cult din țara noastră.
Mai jos vă vom prezenta zece lucruri mai puțin cunoscute despre Biserica „Sf. Mihail”.
- Păstrează blazonul lui Sigismund de Luxemburg
Deasupra ușii principale de la intrarea în biserică se poate observa și în prezent o inscripție care conține anul 1444, anul în care a fost finalizată construirea biserici şi blazoanele lui Sigismund de Luxemburg. Această inscripție dovedește faptul că până la mijlocul secolului al XV-lea, biserică era deja terminată.
- Păstrează orga originală
Deși a trecut prin numeroase restaurări, în biserică încă se păstrează orga originală, realizată în stil baroc în 1753 de către meșterul sibian Johannes Hahn. De-a lungul timpului, aceasta a fost reconstruită de mai multe ori, iar după 1990 Hermann Binder şi tovarășii săi au trecut la o activitate de restaurare de mari dimensiuni care a vizat orga.
- Adăpostește 11 altare
Un alt element inedit al bisericii „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca este numărul altarelor. De la construirea sa și până în prezent cea mai veche și mai impozantă biserică din centrul orașului a avut nu mai puțin de 11 altare: 5 altare gotice din perioada medievală, 5 altare baroce construite între anii 1725 și 1759, dintre care doar două se mai găsesc azi în biserică și un altar neogotic, care este utilizat și în prezent, ce datează din anul 1870.
- Aici a fost botezat Matei Corvin
În capela Schleunig aflată la parterul vechiului turn, acum parţial demolat, al Bisericii „Sf. Mihail” din Cluj a fost botezat Matei Corvin (n. 23 februarie 1443, Cluj – d. 6 aprilie 1490, Viena), considerat a fi cel mai mare rege al Ungariei. Numele de Matia (care nu se traduce în limba română ca Matei) l-a primit de la faptul că s-a născut în ajunul zilei de 23 februarie, zi în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul apostol Matia (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august).
- Locul unde s-a întrunit Dieta Transilvană
Biserica „Sf. Mihail” a fost timp de jumătate de secol locul în care s-a întrunit Dieta Transilvană. Între zidurile acestui lăcaș de cult s-a întrunit, începând cu anul 1466, de aproape 150 de ori boierimea din Transilvania.
În această biserică, în ziua de 26 iulie 1551, Dieta Transilvană a depus jurământ de fidelitate față de împăratului Ferdinand I, iar în martie 1576 a ales ca voievod al Transilvaniei pe Cristofor Báthory, fratele principelui Ștefan Báthory.
- Cripta neatinsă din subsolul bisericii
Biserica „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca este unică din Transilvania a cărei cripte nu a fost încă exploatată de către arheologii clujeni.
Istoricii afirmă că subsolul bisericii adăpostește o criptă din perioada Evului Mediu, plină cu mormintele elitei orașului din acea perioadă și cu obiecte de patrimoniu de foarte mare importanță. Preoții din cadrul parohiei susțin însă că ei nu știu nimic despre existența unor cripte în subsolul bisericii deși, în urmă cu 50 de ani, un restaurator clujean a realizat o documentație privitoare la mormintele și obiectele ce se află în subsolul bisericii, pe care a lăsat-o în custodia parohiei.
- Scările pe care doi oameni nu se întâlnesc
În interiorul biserici, mai exact între capela laterală nordică şi peretele navei principale, există o scară în spirală, așa numitele trepte regale, pe care doi oameni pot să urce şi să coboare în același timp fără să se întâlnească.
- Cel mai înalt turn de biserică din țară
Turnul bisericii catolice „Sf. Mihail” din Cluj-Napoca are 80 metri înălțime și împreună cu crucea de patru metri se spune despre el că ar fi cel mai mare turn de biserică din țara noastră.
- Trei stiluri arhitecturale
Un alt lucru mai puțin cunoscut despre această biserică este faptul că este construită în trei stiluri arhitecturale. Cea mai mare parte a bisericii „Sf. Mihail” este construită în stil gotic. De-a lungul timpului însă, interiorul acestea a suferit mai multe restaurări în stilul baroc. De asemenea, turnul bisericii este construit în stil neogotic.
10. Slujbe în patru religii
Biserica „Sf. Mihail” este singura din România în care s-au oficiat, de-a lungul vremii, slujbe religioase în patru religii diferite. În primele două secole de la construcție s-au oficiat slujbe catolice. În perioada 1545-1558 a fost biserică luterană, între 1558 și 1566 a devenit calvinistă, iar din 1566, unitariană, rămânând așa timp de 150 de ani, până în anul 1716, când a revenit din nou comunității romano-catolice, conform site-ului bcj.ro.
Vezi care sunt Piețele istorice care nu trebuie să le ratezi
8 răspunsuri
Din nou omiti o informatie importanta.
Din ce data este din nou catolica?
Mulțumesc pentru observație. Am completat și informația de care ai amintit tu.
Altare baroace sau baroce?Sunteti puși acolo sa stâlciti limba?
Mi se mai întâmplă dimineața, dacă nu mi-am băut cafeaua :)). Mersi pentru atenționare Alex, am corectat deja 🙂
Înainte de perioada în care biserica Sf. Mihail a fost utilizată de confesiunile protestante, a existat deja o orgă, însă aceasta a fost distrusă în secolul XVI. Este adevărat faptul că orga actuală, conţine o mare parte în formă intactă din instrumentul construit de Johannes Hahn în anul 1753.
se mai tin slujbe sau are doar caracter de muzeu?
Da, slujbele se tin in maghiara…e foarte frumoasa biserica